neděle 19. května 2024

Znevýhodněné školy dostanou dvě miliardy korun

Ministerstvo školství podpoří školy s vyšším poměrem sociálně znevýhodněných žáků.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr/Bratislavský kraj

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr/Bratislavský kraj

Nejméně 400 škol s vyšším poměrem sociálně znevýhodněných žáků dostanou finanční injekci od Ministerstva školství. Podpora v celkové výší dvou miliard korun, která bude mezi školy rozdělena do roku 2025, by měla přispět ke snižování nerovností ve vzdělávání.

Vytipované školy budou za metodické podpory MŠMT a Národního pedagogického institutu ČR realizovat své vlastní projekty směřující ke zlepšení vzdělávacích výsledků žáků. „Dosažená úroveň vzdělanosti je v ČR ovlivněna nejen socioekonomickým statusem, ale i samotným místem bydliště dítěte. Například žáci žijící v oblastech s vyšším množstvím sociálně vyloučených lokalit dosahují v testech ověřujících vzdělávací výsledky nižšího skóre než žáci žijící v regionech, kde je vyšší kvalita života,“ uvedl ministr školství Vladimír Balaš.

Zatímco v Praze je podíl mladistvých s pouze základním vzděláním 2,4 %, v Ústeckém a Karlovarském kraji je to 17,4 % dětí. Podle dat MŠMT žák, který dokončí alespoň střední školu, odvede za svůj život do veřejných rozpočtů v průměru o 2,3 až 2,8 milionu korun více než žák s jen základním vzděláním.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MŠMT

Související

Seoul National Museum of Korea
Světové dny

Den muzeí

studentka
Domácí Školství

Studenti o doktorské programy nestojí. Doktorandů je nejméně za 20 let

profimedia-0868812254
Domácí Školství

V prvním kole přijímaček na střední školy uspělo 94 procent žáků

škola
Domácí Školství

Uchazeči na střední školy už mohou zjistit, kam byli přijati