neděle 29. září 2024

Zneuctění, volali křesťané. Pořadatelé olympiády se za Poslední večeři omluvili

Jako přehmat vidí většina veřejnosti a natož představitelé katolické církve, ztvárnění Poslední večeře transgender a drag queer modely při zahájení pařížské olympiády. Její organizátoři se za to už omluvili těm, které to urazilo.

GTmMYqoXwAARHxo

Zpodobnění Poslední večeře podle pořadatelů olympijských her.
Zdroj: X

  • Zpodobnění Poslední večeře podle pořadatelů olympijských her.
  • Zdroj: X

Velké kontroverze vyvolal krok pořadatelů olympijských her v Paříži, kteří se rozhodli do zahajovacího ceremoniálu zakomponovat ztvárnění slavného obrazu Leonarda da Vinciho Poslední večeře, ovšem místo Ježíše Krista a apoštolů do podobenství zasadili transgender a drag queers modelky. Tvrdá kritika přišla nejen z Vatikánu a řad katolické církve, ale i od běžných diváků.

Církevní hodnostáři mluví o rouhačském výsměchu jedné z nejposvátnějších chvil křesťanství, kritiku si neodpustili ani konzervativní politici napříč celou Evropou. "Je to hanba nejen světového sportu, ale současně i trapná politická habaďůra na lidi, normalizace deviací," tvrdí někteří z nich.

Pořadatelé slavnostního zahájení olympijských her se nakonec za kontroverzní ztvárnění omluvili těm, které mohlo toto, podle nich umělecké ztvárnění, které nemá s náboženským výjevem nic společného, urazit. Údajně šlo o projev inkluze a tolerance.

Velký úspěch naopak při úvodním ceremoniálu sklidila Lady Gaga a francouzská metalová kapela Gojira, ovšem vrcholem celého představení bylo vystoupení těžce nemocné zpěvačky Celine Dion.

Autor: Jan Skala

Související

459306073_122120313242387623_9214592544989802291_n
Zahraniční

V Německu chalífát, ve Francii intifáda. Pařížského imáma prošetřuje policie

1000010535
Zahraniční

Levice zatápí Macronovi. Velká města protestují proti novému premiérovi

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zahraniční Výročí

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství

Gerard_Depardieu
Zahraniční

Nikoho jsem neznásilnil, tvrdí Depardieu. Prokuratura jej však i přesto žene k soudu