pátek 28. června 2024

Znečištěné ovzduší zabije denně tisíce dětí

Každý rok zemře po celém světě téměř pět milionů dětí mladší pěti let. Jedním z hlavních příčin předčasných úmrtí dětí je podle nové studie znečištěné ovzduší, které může až za 700 tisíc případů ročně.

12106809266_8bae81a10a_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Na prvním místě příčin celosvětové úmrtnosti malých dětí je podvýživa způsobená chudobou. Nový výzkum poukazuje na fakt, že hned druhé místo náleží špinavému ovzduší, které tak zabíjí více než špatné hygienické podmínky, nebo dokonce nedostatek pitné a užitkové vody.

Podle studie podlehne každý den nemoci způsobené znečištěným vzduchem téměř dva tisíce dětí mladších pěti let po celém světě. Nejvyšší riziko zaznamenali vědci v chudých státech napříč Afrikou. Podle nich je v těchto regionech riziko až sto krát vyšší, než ve vyspělých státech. Chudí lidé zde nemají přístup k alternativním energetickým zdrojům a na veškeré běžné denní úkony jako je vaření, topení nebo ohřev vody používají uhlí nebo parafín.

Vyprodukované velmi jemné toxické částice se dostanou přes dýchací soustavu do krevního řečiště a toxikují celý organismus. Jsou zodpovědné nejen za celou řadu plicních nemocí, ale také za cukrovku, nemoci srdce, ale i mrtvice. Podle statistiky zemře po celém světě na zdravotní komplikace způsobené znečištěním ovzduší přes osm milionů lidí ročně.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: State of global air

Související

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí

znečištění ovzduší
Zahraniční

Nové senzory pomohou v boji proti znečištění ovzduší

Saharský prach
Zahraniční

Saharský prach se šíří jihovýchodní Evropou

podvýživa
Zahraniční

Více než jedno z pěti dětí do pěti let trpí vážnou podvýživou