Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce potvrdili, že v letošní sezoně velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a také ledu do nápojů. Vysoký podíl odebraných vzorků nevyhovoval předpisům, které se týkají limitů pro přítomnost bakterií, a proto jsou pro spotřebitele velmi rizikové.
Ze vzorků odebraných do září nevyhovělo celkem 46 procent vzorků zmrzliny a 57 procent vzorků ledu do nápojů. Inspektoři se zaměřují zejména na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů a také kontrolují zařízení na jejich přípravu. Kontroly se prováděly hlavně v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.
Počet nevyhovujících vzorků zmrzlin a ledu v posledních letech
rok | nevyhovující vzorky zmrzliny | nevyhovujících vzorky ledu | |
---|---|---|---|
leden až srpen 2025 | 46 % | 57 % | |
2024 | 52 % | 37,5 % | |
2023 | 45 % | 64 % | |
2022 | 53,3 % | 74,5 % | |
2021 | 48,3 % | 68,6 % | |
2020 | 51 % | 51 % |
Letos inspektoři laboratorně vyhodnocovali 146 vzorků točené a kopečkové zmrzliny. Hned 67 z nich, tedy 46 procent, nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzliny se našly nadlimitní počty škodlivých bakterií. Pravděpodobně se tam dostaly kvůli nedostatečné hygieně při výrobě zmrzliny, případně také při nedostatečné sanitaci zařízení a kontaminací bakterií ze stroje na zmrzlinu a zase zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažovala vanilková zmrzlina.
Inspektoři zkontrolovali i 53 vzorků ledu do nápojů. A 30 z nich, tedy 57 procent, nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Z kontrol tak vyplývá, že provozovatelé podceňují rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě i při skladování a prodeji zmrzlin a ledových nápojů. Takovým provozovatelům inspektoři na místě zakázali užívání zařízení, například zmrzlinovač, nebo jim zakázali vyrábět led, nařídili sanitaci a také následný mikrobiologický rozbor akreditovanou laboratoří.