pátek 20. září 2024

Změny v povinném ručení: Zelená karta není nutná, okamžité placení ano

Zjednodušení administrativy spojené s povinným ručením, ale zároveň přísnější pravidla pro platbu pojistného – to jsou novinky, které začnou platit od října.

řidič

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

„Příjemnou změnou je zrušení povinnosti vozit s sebou zelenou kartu jako důkaz o sjednání povinného ručení. Od října už řidiči na území České republiky tento doklad nebudou muset mít fyzicky u sebe. Policie totiž získá možnost ověřovat platnost pojištění přímo v online evidenci pojištěných vozidel, kterou spravuje Česká kancelář pojistitelů,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz. Při cestách do zahraničí zůstává povinnost mít zelenou kartu stále fyzicky u sebe.

„Další důležitou změnou, která vstoupí v platnost, je povinnost okamžité úhrady pojistného při sjednání povinného ručení. Tento nový postup znamená, že pojištění nabude platnosti až po připsání platby na účet pojišťovny. Pokud pojistné nebude uhrazené včas, pojišťovna může posunout počátek platnosti pojištění nebo smlouvu zrušit,“ upozorňuje Thienel.

Nová pravidla mohou být pro některé řidiče náročnější, zejména pro ty, kteří jsou zvyklí sjednat pojištění s okamžitou platností, ale s odloženou úhradou. Pozor je třeba dávat také při koupi nového nebo ojetého vozidla, kdy bude nutné ihned zajistit úhradu pojistného, aby pojištění mohlo začít platit.

„Pokud patříte do skupiny lidí, co si sjednávají pojištění dostatečně dopředu, tedy s takzvaným odloženým počátkem, měli byste také zbystřit. I v tomto případě totiž musíte uhradit pojistné včas, tedy k datu, kdy vám pojištění začíná. Jinak riskujete problémy, kdy některé pojišťovny vám po dobu třeba jednoho týdne budou umožňovat pojištění posunout a budou čekat na platbu, než dojde k úplnému zrušení, pokud byste nezaplatili. Jiné pojišťovny budou ještě přísnější a při prodlení s platbou vám pojistku rovnou zruší a vy si tak musíte následně sjednat pojištění úplně nové,“ dodává Thienel.

Některé pojišťovny již přecházejí na nové podmínky. A tak je nutné si důkladně přečíst podmínky smlouvy.

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

575591B9-7D1D-4BB7-982C-BDDABDAD819A
Zahraniční

Německo změní vzhled čísel na fotbalových dresech, 44 připomíná nacistický symbol

4001173179_1286663d25_b
Zahraniční Kauzy

Tesco musí změnit logo věrnostního klubu. Spor s Lidlem definitivně prohrálo

profimedia-0155558781
Domácí Auta

Povinné ručení zkontroluje online systém skenem SPZ. Zelená karta už nebude potřeba