neděle 29. září 2024

Změna ve vedení války. Netanjahu rozpustil izraelský válečný kabinet

Izrael je nyní bez svého válečného kabinetu. Otázky ohledně války v Pásmu Gazy bude údajně premiér Benjamin Netanjahu řešit v užším kolektivu.

Netanjahu

Premiér Benjamin Netanjahu rozpustil válečný kabinet.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Premiér Benjamin Netanjahu rozpustil válečný kabinet.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Změna, která se dala čekat, je dokonána. Poté, co izraelský válečný kabinet opustil jeden z jeho šesti členů, exministr obrany Benny Ganc, rozhodl se premiér Benjamin Netanjahu celý spolek rozpustit. Zdůvodnil to tím, že když Ganc odešel, tak už není válečný kabinet zapotřebí. Očekává se, že premiér bude o dalších otázkách vojenské operaci v Pásmu Gazy rozhodovat v ještě menším kolektivu a to dokonce i bez krajně pravicového Itamara Ben Gvira, protože většina jeho názorů je pro západní spojence Izraele nepřijatelná.

Ganc opustil válečný kabinet zejména proto, že podle svých slov Netanjahu neměl žádnou strategii ve vedení války a zejména v poválečné obnově Pásma Gazy. Kromě členství ve válečném kabinetu se Ganc vzdal i své funkce ministra bez portfeje, kterou začal zastávat 12. října loňského roku, tedy pět dnů poté, co palestinské radikální hnutí Hamás zaútočilo na izraelské území, čímž dosud trvající válka začala.

Snahy o její ukončení, do nichž se zapojila i řada jiných zemí světa, zatím přišly vniveč. Přijat ani jednou stranou s největší pravděpodobností ani izraelský mírový návrh, který přednesl americký prezident Joe Biden.

Autor: Jan Skala

Související

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

profimedia-0907363855
Zahraniční

Blízkovýchodní hrozba. Podle Borrella je region na pokraji totální války

profimedia-0911002311
Zahraniční

Libanon je pod těžkou palbou Izraelců. O víkendu zemřelo 45 lidí

GX7u__7W8Ag3cRD
Zahraniční

Izrael pálí na Bejrút. Jeho střely, mířící na Hizballáh, údajně zabily pět dětí