Zlomená páteř, infekce kolene, vyražené zuby: Úrazů na trampolínách přibývá

Lékař Radovan Hudák z motolské ortopedie a traumatologie varuje před domácími trampolínami. Řada rodičů je totiž mylně pokládá za tak bezpečné, že na ně můžou pustit děti bez dozoru.

girl-7406020_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

„Pouze u nás ve FN Motol jsme za poslední týdny ošetřili řadu pacientů, kteří měli po zábavě na trampolíně zlomeninu holenní či pažní kosti nebo zlomenou páteř. Dokonce jsme museli operačně léčit přetržený úpon čtyřhlavého stehenního svalu, který si pacient překousnul sám při náraze zubů o oblast nad kolenem a vybil si u toho tři zuby,“ popisuje lékař. „Další se poranil o pružinu na okraji trampolíny a dostal infekci kolena. Jde o zdánlivě banální úrazy, které se ale mnohdy léčí měsíce anebo dokonce zanechávají dlouhodobé následky,“ uvedl.

Lékař spolu se studenty fyzioterapie zpracoval statistiku trampolínových úrazů, které na klinice v Motole loni ošetřili. Bylo jich 320. Z toho se 90 procent úrazů stalo na ploše trampolíny, jen v devíti procentech případů se jednalo o pád mimo plochu a jedno procento zranění způsobila konstrukce trampolíny. „Z toho jasně vyplývá, že primárně nebezpečná je samotná odrazová plocha, kterou děti i rodiče mylně považují za bezpečnou,“ upozorňuje lékař.

Úrazy se stávají většinou na domácích trampolínách, na jump arény jich připadá jen pětina, skákací hrady a vzduchové trampolíny se na úrazech podílely asi v 15 procentech případů.

Nejohroženější jsou děti, které nejsou na trampolíně samy. „Někdy jedna osoba zavalila druhou, ale ve většině případů došlo k takzvanému dvojrytmému skákání a následnému úrazu špatným došlápnutím nebo pádem,“ popisuje lékař, kterého překvapilo, že až 90 procent úrazů vzniká bez dohledu rodičů nebo jiné dospělé osoby. „Rodiče mylně pokládají trampolínu za tetu na hlídání, která bezpečně zabaví děti.“

Průměrný věk zraněných dětí byl 7,6 roku.

Související

zLKWKi_j
Zahraniční

Trampolínový park v Británii: Zlomeniny páteře, prasklé obratle, zlámané nohy

Špindlerův Mlýn
Cestování

Špatný stav lyžařského vybavení zaviní každou šestou nehodu