úterý 17. září 2024

Zlín urychluje stavbu klíčového dálničního přivaděče

Město Zlín a Zlínský kraj výrazně pokročily v přípravách na výstavbu dálničního přivaděče, který má zlepšit dopravní situaci ve městě.

Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.

Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.
Zdroj: Město Zlín

  • Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.
  • Zdroj: Město Zlín

Zlín společně se Zlínským krajem dosahují významného pokroku v přípravě dálničního přivaděče, který výrazně zlepší dopravní situaci v kraji. Město Zlín již získalo územní rozhodnutí pro třetí úsek stavby, známý jako obchvat Zálešné, a zahájilo přípravy na výkupy pozemků.

Vláda uvolnila 780 milionů korun na financování projektu, což pokrývá menší polovinu celkových nákladů. Tento projekt, propojující dálnici D49 a silnici I/49, prošel schválením Státního fondu dopravní infrastruktury a očekává se, že odlehčí dopravě v centru města a zlepší spojení směrem na Vizovice.

Město a Zlínský kraj se blíží historickému milníku v realizaci těchto staveb. Práce by měly začít v roce 2027, avšak projekt naráží na odpor ekologických organizací, které napadají povolení. Náměstek primátora Michal Čížek věří, že se podaří s těmito výzvami vypořádat.

Zlínský kraj zajišťuje dokončení příprav klíčových úseků přivaděče, zatímco město Zlín se zaměří na napojení své části silniční sítě. Po získání stavebního povolení převezme Zlínský kraj zodpovědnost za financování a realizaci stavby.

Autor: Šimon Mitro

Související

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Pohled na Zlín
Domácí

Zlín snižuje daň z nemovitosti o třetinu. Obyvatelé ušetří

Dálnice D3 u Českých Budějovic
Domácí

Dálnice D3 se prodraží o dvě miliardy