pondělí 16. září 2024

Zlín bojuje s potkany. Město žádá o pomoc obyvatele

Zlín pravidelně provádí deratizaci, aby chránilo zdraví obyvatel a snížilo škody způsobené hlodavci. Odbor životního prostředí vyzývá obyvatele k aktivnímu zapojení do boje proti potkanům tím, že budou hlásit jejich výskyt.

potkan

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Denitsa Kireva

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Denitsa Kireva

Město Zlín zahájilo další fázi pravidelné deratizace, která se koná dvakrát ročně. Cílem je chránit zdraví obyvatel, protože potkani přenášejí řadu nebezpečných nemocí, jako jsou salmonelóza a leptospiróza. Odbor životního prostředí a zemědělství proto vyzývá občany, aby se do boje proti hlodavcům aktivně zapojili.

Občané mohou pomoci monitorovat výskyt hlodavců a nahlásit jejich přítomnost buď telefonicky, nebo přímo pracovníkům v terénu. Tyto informace jsou zásadní pro úspěšné umístění nástrah na místa, kde se potkani vyskytují. Pravidelná deratizace je efektivní pouze v kombinaci s preventivními opatřeními, jako je správné zacházení s odpady a omezení přístupu hlodavců k potravě.

Kromě deratizace město apeluje na občany, aby dodržovali preventivní opatření, která zahrnují ochranu budov před pronikáním hlodavců, správnou likvidaci odpadů a údržbu okolí nemovitostí. Díky těmto krokům lze výrazně omezit populaci hlodavců a zabránit jejich dalšímu šíření. Podle odborníků je kombinace pravidelné deratizace a preventivních opatření klíčem k dlouhodobému úspěchu v boji proti těmto škůdcům.

Autor: Šimon Mitro

Související

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

Pohled na Zlín
Domácí

Zlín snižuje daň z nemovitosti o třetinu. Obyvatelé ušetří

Vizualizace dálničního přivaděče ve Zlíně.
Domácí

Zlín urychluje stavbu klíčového dálničního přivaděče

staří lidé MHD
Domácí

Senioři od 80 let jezdí ve zlínské MHD zadarmo