pondělí 17. června 2024

Zlatá naděje žije, Češi rozstříleli Švédy a jsou ve finále

Čeští hokejisté postupují po vysoké výhře nad Švédskem do finále mistrovství světa.

Mužem zápasu byl Lukáš Sedlák.

Mužem zápasu byl Lukáš Sedlák.
Zdroj: Profimedia

  • Mužem zápasu byl Lukáš Sedlák.
  • Zdroj: Profimedia

Semifinále mistrovství světa zahájili Čeští hokejisté zápasem proti Švédsku. Proti týmu nabitému hvězdami NHL postavil trenér Radim Rulík do brány opět Lukáše Dostála, který svým bezchybným výkonem ve čtvrtfinále poslal domů Američany.

Po gólově dietním čtvrtfinále nabídlo utkání Česko - Švédsko plnotučnou podívanou. V divoké první třetině se v rozmezí pouhých šesti minuty měnilo skóre hned čtyřikrát. Na vedoucí gól Švédů odpověděl po přihrávce Nečase přesný Kubalík a později se to samé podařilo dalšímu hráči z NHL Kämpfovi.

Ve druhé třetině gólové žně pokračovaly, tentokrát šli ale do vedení Češi. Ve 27. minutě v rychlém sledu po sobě udeřili nejprve Kaše a po čtyřech přesných přihrávkách se poprvé na turnaji trefil útočník Caroliny Martin Nečas. V tu chvíli byla celá pražská hokejová aréna na nohou a o tři minuty později diváky podruhé rozjásal Dominik Kubalík, který zužitkoval protiútok a vyhnal Filipa Gustavsona z brány. Necelé čtyři minuty před koncem druhé třetiny snížil na 5:3 Joel Eriksson Ek.

Závěrečné dějství ovšem patřilo už jednoznačně domácím hokejistům, jmenovitě pardubickému Lukáši Sedlákovi. Ten se ve 46. minutě dostal do samostatného úniku a bekhendovým blafákem poslal kotouč mezi betony gólmana Erssona. Když pak tentýž hráč v 54. minutě v podobné situaci zopakoval to samé zakončení se stejným koncem, bylo rozhodnuto.

V závěru ještě Švédsko zkusilo hru bez brankáře, ale Dostála ani v šesti nepřekonali. Česko tak po čtrnácti letech postupuje do finále mistrovství světa v hokeji. A po loňském historicky nejhorším umístění, budou v neděli bojovat o zlaté medaile.

Autor: Ota Černý

Související

Alois Hadamczik
Hokej

Staronovým prezidentem českého hokeje zůstává Hadamczik

Roman Červenka s Lukášem Dostálem
Hokej

Mezinárodní hokejová federace vybere hráče roku, může jím být i Dostál nebo Červenka

Lukáš Sedlák s chráničem krku
Hokej

Chrániče krku budou povinné pro všechny hokejisty

441966490_8345061418854821_1817422723886932449_n
Domácí

Mistr Dosty: Místo Napoleona mají Bedřichovice Dostála