pátek 18. října 2024

Zisky letecké společnosti Ryanair klesly téměř o polovinu

I přes to, že lidé začali po pandemii opět cestovat, zisky největší evropské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair v letošním roce rapidně klesají. Cestující se totiž snaží, co nejvíce šetřit a nakupují hlavně levné letenky.

4185089901_7be0b52421_h

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

V druhém kalendářním čtvrtletí tohoto roku, od dubna do červen vykázala firma zisk jen něco málo přes devět miliard korun. To se může zdát jako relativně vysoké číslo. Oproti loňskému roku jde však o pokles o celých 46 procent. V následujícím čtvrtletí, které tvoří hlavní letní sezónu, letecká společnost čeká obdobný scénář. Podle ní v letošním roce sice vrostl počet zájemců o létání letadlem o několik procent, problém tkví však ve skutečnosti, že si lidé často raději počkají na letenky na poslední chvíli, které bývají mnohem výhodnější a levnější. Cestující tak reagují na vysokou míru inflace, která stále omezuje velké počty domácností.

Letecká společnost zmínila také fakt, že její výsledky do jisté míry ovlivnilo také omezení provozu na několika evropských letištích. Kvůli nim měla řada jejich letů zpoždění, nebo vůbec neodletěly. Nízké výsledky se dotkly i akcií leteckého dopravce, na burze se propadl o 17 procent.

Autor: Zuzana Beranová

Související

7216642124_a2d56b11c8_b
Domácí

Provoz letiště včera zastavil podezřelý kufr, bomba v něm nakonec nebyla

0_488_GTB
Ekonomika

Nejhodnotnější luxusní společností je Ferrari. Přesto, že vyrábí aut méně než jiní

money_currency_czech_koruna-748322
Ekonomika

ČEZ dá státu 19 miliard na dividendách, Mezi ostatní akcionáře rozdělí 9 miliard

kvantový počítač
Ekonomika Technologie

Novo Holdings investuje miliony eur do centra pro kvantovou technologii