neděle 7. července 2024

Zima zlepšení nepřinesla. Panamský průplav musí znovu omezovat provoz

Budoucnost panamského kanálu je v ohrožení. Potýká se s obrovský suchem a zlepšení situace bude velmi drahé a potrvá dlouho.

Panama_Canal_Gatun_Locks

Panamský průplav se potýká s bezprecedentním deficitem srážek.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Panamský průplav se potýká s bezprecedentním deficitem srážek.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V době, kdy Evropu sužují povodně, a meteorologové hlásí, že boj se suchem je alespoň prozatím zažehnaný, je ve střední Americe situace docela opačná. Jestliže v létě musel Panamský průplav omezovat provoz kvůli nedostatku vody a upíral naděje k dešťovým obdobím na podzim a v zimě, situace velké změny nedoznala. Oproti dlouhodobému normálu je hladina oceánu o 1,8 metru níže a průplav stále musí omezovat dopravu. Bývalo běžné, že v tomto ročním období skrze Panamu proplulo kolem 40 lodí denně, dnes je jich 24. To je počet, který býval v minulosti běžný pro nejsušší období roku, k nimž prosinec a leden rozhodně nepatří.

Přepravní společnosti tak musí čelit dalším velkým problémům, protože Panama je jeden ze dvou světových průplavů, které mají pro světový obchod obrovský význam. Druhý průplav, Suezský, mezi Afrikou a Asií, rovněž postihla omezení, a to zejména kvůli teroristickým akcí jemenských separatistů v Rudém moři.

Panama řeší, co s průplavem dál. Chce upouštět vodu z jezera Alajuela, ale to je řešení velice krátkodobé. Druhým řešením by byla změna toku a přehrazení řeky Indio tak, aby napájela jezero Gatún, což je hlavní zásobárna vody pro průplav. To by ale stálo minimálně dvě miliardy dolarů a práce by trvaly nejméně šest let.

Autor: Jan Skala

Související

442418082_10219979251311155_5783603440660039632_n
Domácí

Sucho je pryč. Nasycenost půdy je nejlepší za posledních deset let

Panamský průplav.
Zahraniční

Sucho v Panamském průplavu odeznívá. Zvyšuje se kapacita lodí

8639627854_45c3391ebd_b
Zahraniční

Zažívá Panama návrat mafie? Volby vyhrál spojenec uprchlého exprezidenta

Panamský průplav v roce 1915
Zahraniční Výročí

Před 120 lety se začal stavět Panamský průplav