čtvrtek 19. září 2024

Zima ukazuje další tvář. Hrozí náledí, sever Moravy dusí smog

V pátek a sobotu bude přetrvávat inverzní charakter počasí. Na západě Čech hrozí ledovka, na severu Moravy zase zhoršení smogové situace.

air-pollution-smog.jpg__1600x900_q85_crop_subsampling-2

Sever Moravy tone ve smogové mlze. Jinde hrozí zase ledovka.
Zdroj: Global Citizen

  • Sever Moravy tone ve smogové mlze. Jinde hrozí zase ledovka.
  • Zdroj: Global Citizen

Českou republiku v pátek večer sevře ledový krunýř. Český hydrometeorologický ústav vydal varování před ledovkou, která by se nejprve měla objevovat v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji. V sobotnu podvečer by se pak mohla ledovka tvořit i ve zbytku republiky a vydržet má až do nedělního odpoledne. Budou pro ni totiž ideální podmínky. Teploty se mají pohybovat kolem nuly, takže na vozovkách bude umrzat voda z tajícího sněhu. Přidal by se mohly i mrznoucí mlhy.

V sobotu večer navíc na většině území hrozí mrznoucí déšť, který na východě republiky vydrží až do nedělního odpoledne. V dalších dnech se začne oteplovat a odpolední maxima by se na některých místech republiky mohla přiblížit až k deseti stupňům, což urychlí tání sněhové pokrývky.

Kromě ledovky trápí část republiky, konkrétně Moravskoslezský kraj, špatná smogová situace. Na řadě míst na Karvinsku, Ostravsku a Frýdeckomístecku naměřily stanice vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Meteorologové upozorňují, že pokud se situace bude zhoršovat, vyhlásí regulační stav, který by omezoval provoz průmyslových podniků.

Autor: Jan Skala

Související

GXlyybMXcAAM9-Z
Domácí

Boris slábne, tvrdí meteorologové. Jižní Čechy ale teprve nejhorší očekávají

GXimWXyXUAAXeV_
Domácí

Voda z Jeseníků dorazila na Olomoucko. Část Litovle je pod vodou

1000010676
Domácí

Ještě zbývá 20 procent. V Jeseníkách však může pršet i déle nez se čekalo

profimedia-0907655293
Domácí

Na Opavu se valí voda z Jeseníků. Může být hůř než v roce 1997