čtvrtek 19. září 2024

Žhář z Vítkova je na svobodě. Soud jej pustil na podmínku po 15 letech

Okresní soud v Karviné vyhověl žádosti vítkovského žháře Jaromíra Lukeše o propuštění na svobodu. Z neonacistů, kteří vypálil dům romské rodiny zůstává za mřížemi už jen jediný.

profimedia-0877028675

Útočník z Vítkova Jaromír Lukeš jde na svobodu.
Zdroj: Profimedia

  • Útočník z Vítkova Jaromír Lukeš jde na svobodu.
  • Zdroj: Profimedia

Po 15 letech vyšel z vězení Jaromír Lukeš, jeden z neonacistů, kteří měli na svědomí žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku z dubna 2009. Soud souhlasil s jeho žádostí o podmínečné propuštění, přičemž si obžalovaný měl odsedět ještě sedm let. Už loni šumperský soud na svobodu, po odpykání dvou třetin trestu, poslal Ivo Müllera a Václava Cojocara. Za mřížemi tak zůstává už pouze jediný ze čtveřice útočník, David Vaculík, který si odpykává rovněž 22letý trest.

Útok, jehož byl Lukeš jedním z hlavních aktérů, se stal v noci z 18. na 19. dubna 2009, kdy čtveřice neonacistů vhodila tři zápalné láhve do domu obývaného romskou rodinou ve chvíli, kdy v něm spalo osm osob. Následný požár zranil dva dospělé a zejména jejich dvouletou dceru Natálii, která utrpěla nejvážnější popáleniny. Dům pak do základu vyhořel.

Rasově motivovaný útok pak odsoudili české politické špičky včetně tehdejšího prezidenta Václava Klause a premiéra Mirka Topolánka. Jeho nástupce Petr Nečas rozsudek, který byl vynesen v říjnu 2010, označil za přiměřený.

Autor: Jan Skala

Související

GTY8YAdXYAACvQk
Zahraniční Aktualizujeme

Francie přitvrzuje po útocích, první bombu našli v květnu s olympijským ohněm

GQrKjhHWAAAsOkj
Zahraniční

Žena se pokusila utopit tříletou holčičku, protože má mámu muslimku

1000007680
Domácí

Lidé si připomínají konec války. Vedení státu se sešlo na pražském Vítkově

Mark_David_Chapman,_NYPD_mugshot
Zahraniční

Lennonův vrah chce na svobodu. Podá jedenáctou žádost o propuštění