neděle 7. července 2024

Žhář je zatím bez trestu. Dalšímu jednání brání jeho těžká schizofrenie

Protože panuje podezření, že by Jiří Lobotka obžalovaný z požáru Českého Švýcarska, mohl dál páchat trestnou činnost, dál zůstává ve vazbě. Soud však jednání kvůli jeho psychické nemoci přerušil.

profimedia-0824895541

Muž, který měl zapálit České Švýcarsko před soudem.
Zdroj: Profimedia

  • Muž, který měl zapálit České Švýcarsko před soudem.
  • Zdroj: Profimedia

Jiří Lobotka, jemuž obžaloba klade za vinu obří požár v Českém Švýcarsku předloni v létě, sice zůstává i nadále ve vazbě, ale dalšímu jednání se zatím vyhne. Krajský soud v Ústí nad Labem totiž nebude v líčení pokračovat, protože duševní stav obžalovaného není v takové kondici, aby se ho mohl účastnit. Na vině je jeho těžká schizofrenie, na kterou musí užívat ty nejsilnější medikamenty.

Podle znalců se stav obžalovaného sice nezhoršuje, ale silné léky mu nedovolují zřetelně vnímat průběh jednání. Lobotku si proto do své péče převezme psychiatrické oddělení brněnské věznice. Tam by mohlo dojít ke stabilizaci jeho stavu, což by umožnilo pokračovat jednání. Obžalovanému hrozí až 15 let vězení.

Lobotka uvedl, že má na svědomí několik menších událostí, kdy například zapálil myslivecký posed, ale v případě hlavního bodu obžaloby tvrdil, že má sice vyhulený mozek, ale více než tisíc hektarů lesa nezapálil. Tehdy s ohněm, který způsobil škodu v řádu stovek milionů korun, bojovali hasiči tři týdny.

Autor: Jan Skala

Související

policie
Krimi

Střelec z Trnovan je už ve vazbě. Za vraždu mu hrozí až 18 let

justice
Krimi

Kuplířka, co prodávala mladistvou, chtěla podmínku. Nakonec si odsedí o rok méně

GRTLVvXaYAAPN_N
Zahraniční

Jih Evropy je v plamenech. Hoří na řadě míst v Turecku i Řecka

soud
Krimi

Cizinec odpálil ženě petardu v genitáliích. Půjde si za to sednout na 18 let