neděle 28. dubna 2024

Ženy se v Česku mají lépe než v Německu či Francii

V žebříčku postavení žen ve společnosti překonala Česká republika své sousedy v podobě Německa, Polska i Slovenska.

žena práce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Nový výzkum zpracoval žebříček zemí po celém světě podle postavení žen ve společnosti. Letošní Index žen v rámci bezpečnosti a míru (The 2023 Women, Peace and Security Index), za nímž stojí Institut pro výzkum míru v Oslu (PRIO), ukázal, že je Evropa nejlepším místem k životu pro ženy. Prvních devět míst s nejvyšším indexem patří evropským zemím. Až na desátém místě je Nový Zéland, následovaný Austrálií.

První tří místa náleží Dánsku, Švýcarsku a Švédsku, kde index překonal hodnotu 0,926. V žebříku se na velmi slušném místě umístilo i Česko. V rámci Evropy skončilo na 14. místě a v rámci celého světa na 18. pozici s ratingem 0,88. Česká republika tím překonala nejen všechny své sousedy s výjimkou Rakouska (0,91), ale také Francii, Velkou Británii či Itálii.

Ženám se podle indexu nejlépe daří v klidnějších, demokratičtějších, prosperujících zemích, jež jsou připravené na změny klimatu. Výzkumníci ve své zprávě zároveň varovali, že postavení žen ohrožuje vzestup autoritářství v různých zemích, masové přesidlování, důsledky koronavirové pandemie a ničivé ozbrojené konflikty.

V indexu jsou zaznamenána data měřící začlenění žen ve společnosti, spravedlnost a bezpečnost žen. Cekem index využívá 13 ukazatelů, které zahrnují vzdělání, zákony o zaměstnanosti a vnímání bezpečí a násilí.

Nejnebezpečnějšími zeměmi pro ženy jsou Afghánistán, Jemen a Středoafrická republika. V rámci Evropy je pro ženy nejnebezpečnější Ukrajina, což vzhledem k válečnému konfliktu není překvapivé.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: GIWPS, EuroNews

Související

elektromobil
Zahraniční Elektromobily

Počet veřejných nabíječek elektromobilů v EU se za poslední tři roky ztrojnásobil

Teplotní mapa Evropy z 25. července 2019
Zahraniční Klimatické změny

Evropa se otepluje dvakrát rychleji než ostatní kontinenty

eurovolby
Zahraniční Eurovolby

Dvě třetiny Evropanů plánují jít k eurovolbám. Češi takový zájem nemají

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí