pondělí 7. října 2024

Ženisté postavili a otestovali první mostní provizorium. Stojí v Bělé pod Pradědem

Tři desítky vojáků zvládly přípravné práce za šest hodin, samotná stavba pak trvala osm hodin. Ženisté v Bělé pod Pradědem postavili první mostní provizorium.

Ženisté v Bělé pod Pradědem

První mostní provizorium otestoval autojeřáb Tatra AD20.
Zdroj: Petra Mikšíková, Ministerstvo obrany ČR

  • První mostní provizorium otestoval autojeřáb Tatra AD20.
  • Zdroj: Petra Mikšíková, Ministerstvo obrany ČR

Vojáci ze 152. ženijního praporu dostavěli a zároveň otestovali pomocí autojeřábu Tatra AD20 první mostní provizorium. „Několikrát jsme přes něj přejížděli a prudce zastavovali a zároveň sledovali označená místa, jak reagují. Protokol o testu zpracoval kolega specialista z katedry ženijních technologií Univerzity obrany a předal statikovi. Ten zátěžovou zkoušku posoudil a vystavil protokol o prvotní prohlídce mostu,“ popisuje Tomáš Herka postup testování mostního provizoria.

Ženisté staví mostní provizorium

Mostní provizorium v Bělé pod Pradědem není poslední. Další bude ve Velké Kraši, kde se počítá s přemostěním, jež unese těžkou zemědělskou techniku. „U ostatních mostů, které máme připravené ke stavbě, musíme koordinovat uzavírky na hlavním tahu do Polska na silnici 1/60. To bude mít vliv i na pořadí staveb,“ vysvětluje ženijní specialista z Univerzity obrany Pavel Maňas.

Ženisté staví mostní provizoria často, nedávno například 15. ženijní pluk z Bechyně pomáhal při povodních v Olomouci a Jeseníku.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA
Domácí

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony