pátek 3. května 2024

Žena uvěřila falešné kamarádce. Přišla o 300 tisíc

Podvodník napsal ženě z účtu na sociálních sítích její kamarádky. Pod záminkou výhry žena přišla o 300 tisíc korun.

žena telefon

Ilustrační foto.
Zdroj: Picryl

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Picryl

Žena z Karvinska uvěřila podvodníkovi, který se vydával za její kamarádku. Incident začal tím, že žena dostala zprávu na sociální síti z účtu své kamarádky, aby ji zaslala své telefonní číslo. Poté přes SMS komunikaci podvodník ženu přesvědčil, aby potvrdila různé kódy, které jí přicházely na mobil. Všechno mělo sloužit údajnému převzetí výhry.

Po poskytnutí kódů a dalších informací byla žena instruována, aby se přihlásila do internetového bankovnictví. Žena poté vytušila, že něco není v pořádku, a kontaktovala svou kamarádku, která ji sdělila, že ji někdo napadl její účty na sociálních sítích. To už však bylo pozdě. Z jejího účtu bylo převedeno zhruba 290 tisíc korun na zahraniční účty.

Policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání několika trestných činů, včetně padělání a podvodu. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu až osmiletý trest odnětí svobody.

Policie varuje veřejnost před podvodnými aktivitami v digitálním prostředí. Upozorňuje, aby lidé nevěřili lákavým nabídkám na výhru nebo zhodnocení financí a nikdy neposkytovali své bankovní údaje jiným osobám. V případě podezření z podvodu je důležité okamžitě přerušit komunikaci a kontaktovat svou banku.

Autor: Šimon Mitro

Související

seznamka
Krimi

Žena naletěla na seznamce. Podvodníkovi poslala čtvrt milionu

muž na mobilu
Krimi

Invalidní důchodce byl vydírán kvůli masturbaci před kamerou

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky

Podvodné SMS zprávy
Domácí

Česká pošta varuje před podvodnými SMS zprávami