neděle 8. září 2024

Žena neprávem odsouzená za vraždu opustila po desetiletích věznici

63 letá Američanka se dočkala po více než 40 letech vězení propuštění na svobodu. Měla si odpykat doživotí za vraždu, kterou nespáchala. Po desítkách letech vyplynuly na povrch důkazy o její nevině a o skutečném pachateli.

GS48t5eXEAMHqYG

Sandra Hemme je nejdéle nespravedlivě vězněnou ženou v Americe.
Zdroj: innocence / X

  • Sandra Hemme je nejdéle nespravedlivě vězněnou ženou v Americe.
  • Zdroj: innocence / X

Sandře Hemme bylo 20, když skončila pod silnými sedativy při nedobrovolné hospitalizaci v psychiatrické léčebně. Tam se také podle policie přiznala k vraždě knihovnice Patricie Jeschke ve státě Missouri. I když neexistoval žádný svědek, žádný důkaz a žena ani neměla motiv knihovnici ubodat, stačilo to policii i soudu. Ten ji poslal do vězení na doživotí.

Až po nedávném přezkumu případu vyšla kromě nevinny odsouzené také na povrch skutečnost, že důkazy, které by stačily k usvědčení skutečného vraha, policie měla, jen je šikovně utajila. Za vraždou totiž byl jeden z mužů zákona, Michael Holman. V den vraždy ho očití svědci viděli přímo na místě trestného činu, pokoušel se platil s kreditní kartou oběti a v jeho bytě se pak dokonce našly náušnice zavražděné ženy. Policista spáchal mnoho dalších zločinů na ženách.

"Jsme vděční soudu za to, že uznal závažnou nespravedlnost, kterou paní Hemme snášela po více než čtyři desetiletí. Budeme pokračovat v boji, dokud nebudou všechna obvinění stažená a paní Hemme se neshledá se svou rodinou," uvedla Jane Pucher, vedoucí právnička neziskového projektu Innocence, který se zabývá případy nespravedlivě odsouzených lidí.

Autor: Zuzana Beranová

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTExL2ZsNTI1MDIxMzM4NTMtaW1hZ2UuanBn.jpg
Zahraniční

Ukrajina nemá peníze pro vojáky. Můžou za to Spojené státy

45835181021_c405e02af5_b (1)
Zahraniční

Putin: Podporovali jsme Bidena a nyní podporujeme Kamalu Harris

profimedia-0904739702
Zahraniční

Střelba ve škole v Georgii. 14letý chlapec zabil čtyři lidi, devět dalších zranil

profimedia-0864935513
Krimi

Tvrdé tresty za rozřezání oběti platí. Odvolací soud rozsudky nezmírnil