pátek 10. května 2024

Zemřela Zdena Hadrbolcová, která často hrála starostlivé maminky a babičky

Výrazná tvář českého filmu odešla do hereckého nebe. Zdena Hadrbolcová, která se proslavila zejména rolemi maminek a babiček, se dožila 86 let.

profimedia-0670871063

Zemřela česká herečka Zdena Hadrbolcová. Ve filmech hrála už od padesátých let.
Zdroj: Profimedia

  • Zemřela česká herečka Zdena Hadrbolcová. Ve filmech hrála už od padesátých let.
  • Zdroj: Profimedia

Ve věku 86 let zemřela česká herečka Zdena Hadrbolcová, která na sebe poprvé výrazně upozornila v roce 1970, kdy se objevila ve snímku Už zase skáču přes kaluže. Přestože za sebou v té době měla už více než deset let trvající hereckou kariéru, role maminky hlavního hrdiny, tehdy malého Vladimíra Dlouhého, se jí stala osudovou. Úlohy starostlivých maminek a posléze i babiček dostávala velmi často. Dodnes nezapomenutelný zůstává její přínos filmům jako Hop a je tu lidoop, Páni kluci, Můj hříšný muž nebo František je děvkař.

Kromě filmu se uplatnila také na divadelních prknech, byla členkou Divadla na Zábradlí, Rokoka či Divadla komedie. Výrazně přispěla i k televizní tvorbě a objevila se v klasických seriálech jako Létající Čestmír, My všichni školou povinní, Pan Tau, Chlapci a chlapi, Křeček v noční košili nebo v novodobějších dílech jako je Redakce. Léta ztvárňovala roli pekařky v nekonečném seriálu Ulice. Ten však před rokem ze zdravotních důvodů opustila. Letos v lednu prodělala mrtvici a byla delší dobu hospitalizovaná.

Autor: Jan Skala

Související

300948959_399051629005950_1272156617333124276_n
Hudba

Zemřel tvůrce zvuku Nirvany. Legendárnímu producentovi bylo 61 let

Diego_Maradona
Zahraniční

Maradonova rodina chce vykopat tělo slavného fotbalisty. Musí to povolit soud

Reichenberg v dresu Sparty v roce 2017.
Hokej

Bývalý útočník Sparty zemřel v 31 letech

Bernard Hill v trilogii Pán prstenů.
Film a TV

Zemřel král Rohanu z Pána Prstenů. Hillovi bylo 79 let