Zemřela Tina Turner. Rock'n'rollová babička zažila několik vln úspěchu

Ve věku 83 let zemřela americká zpěvačka Tina Turner. Dlouhé nemoci podlehla ve svém domě ve Švýcarsku, kde žila řadu let.

Tina Turner

Rock n´rollová babička Tina Turner
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Rock n´rollová babička Tina Turner
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Po dlouhé nemoci, která ji znemožňovala vystupování, zemřela ve svém domě ve švýcarském Curychu americká zpěvačka Tina Turner, léta přezdívaná jako Rock´n´rollová babička. Oznámila to její mluvčí s prohlášením, že hudební svět ztratil vzor a legendu. Tou se Tina Turner, vlastním jménem Anna Mae Bullock, stala už na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, kdy vystupovala se svým tehdejším manželem Ikem Turnerem. Vrcholem jejich spolupráce byl singl Baby, Get It On z roku 1975. Poté pro Tinu následovalo několik let, kdy její sláva začínala blednout.

Velký comeback ale oslavila v polovině osmdesátých let, kdy už jako sólová umělkyně vydala album Private Dancer s obrovským hitem What´s Love Got To Do With It. Po něm následovala dlouhá úspěšná éra, orámovaná dalšími hity či slavnou titulní melodií z filmu o agentovi 007 Jamesi Bondovi Golden Eye. Poslední album vydala Tina Turner v roce 1999 pod názvem Twenty Four Seven. Činná však zůstala dál, protože ještě v roce 2020 oslavila poslední úspěch s remakem hitu What´s Love Got To Do With It, který přepracovala s norským DJ Kygem.

Smutek nad smrtí slavné zpěvačky už na sociálních sítích vyjádřila řada osobnostní ze světa hudby, třeba frontman The Rolling Stones Mick Jagger, zpěvák Whitesnake David Coverdale, basista Black Sabbath Geezer Butleer či předák W.A.S.P. Blackie Lawless. S kondolencí se připojil i americký prezident Joe Biden, stejně jako jeho předchůdce Barrack Obama.

Autor: Jan Skala

Související

lesní požár
Zdraví Klimatické změny

Lesní požáry zabíjí ročně více než deset tisíc lidí, nadýchají se toxických zplodin

Paul-DiAnno-scaled
Hudba

Stará sestava Iron Maiden se už nesejde. Zemřel zpěvák Paul Di´Anno

ingerlorre_yuko_638
Hudba

Zemřela Inger Lorre, jedna z výrazných tváří původního hnutí grunge

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu