sobota 27. července 2024

Zemřela bývalá první dáma Rosalynn Carterová

Manželka bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera Rosalynn zemřela v 96 letech. Byla důležitou podporovatelkou péče o duševní zdraví.

Rosalynn Carter

Rosalynn Carter
Zdroj: Flickr

  • Rosalynn Carter
  • Zdroj: Flickr

V neděli 19. listopadu zemřela rodinném sídle v Georgii Rosalynn Carterová, bývalá první dáma USA a manželka prezidenta Jimmyho Cartera, který stál v čele země mezi lety 1977 a 1981. V květnu její rodina oznámila, že jí byla diagnostikována demence a od pátku byla v hospicové péči.

Carterová byla důležitou osobou politické kariéry svého manžela. „Rosalynn byla mým rovnocenným partnerem ve všem, čeho jsem kdy dosáhl,“ uvedl bývalý prezident na stránkách Carter Center. „Moudře mě vedla a povzbuzovala, když jsem to potřeboval. Dokud byla Rosalynn na světě, vždy jsem věděl, že mě někdo miluje a podporuje,“ dodal Jimmy Carter, který v říjnu oslavil 99. narozeniny a od února také podstupuje hospicovou péči.

Kromě podpory svého manžela měla i vlastní svébytnou agendu. V Bílém domě, ale i v pozdějším životě, byla Carterová neúnavnou podporovatelkou péče o duševní zdraví a sociální spravedlnosti. Založila a do pozdějšího věku se angažovala v nadaci Rosalynn Carter Institute for Caregivers.

Související

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

profimedia-0891610290
Zahraniční Volby USA

Kamala Harris se dočkala podpory od Baracka Obamy

pjimage-2020-08-02T174512.690-e1596604208828
Zahraniční

Americká policie zatkla mexického drogového krále a jeho pobočníka

Kamala Harris
Zahraniční Volby USA

O kandidatuře Kamaly Harris může být jasno už příští týden