Zemřel Milan Kundera. Nesnesitelná lehkost bytí už spisovatele netrápí

I když Milan Kundera na rodnou vlast v podstatě zanevřel, odborníci jej uvádějí jako význačného českého spisovatele. Od sedmdesátých let však publikoval ve Francii.

Milan Kundera

Zesnulý Milan Kundera byl jeden z největších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zesnulý Milan Kundera byl jeden z největších českých spisovatelů druhé poloviny 20. století.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve věku 94 let zemřel jeden z největších českých spisovatelů Milan Kundera. Ten se nejvíce proslavil jako představitel exilové literatury, kdy jeho nejslavnější romány Nesnesitelná lehkost bytí a Nesmrtelnost vyšly v době, kdy už Kundera pobýval ve francouzské emigraci. Kunderova tvorba patří mezi nejpřekládanější česká díla na světě.

Kundera vstoupil do literárního světa hned po druhé světové válce, kdy přeložil báseň Vladimira Majakovského. Po Únoru 1948 se jeho díla dala zařadit do ranku socialistické realismu, které však Kundera brzy opustil a obrátil se k dramatu s prvky surrealismu. Postupně se jeho tvorba začala vyhraňovat vůči komunistickému režimu, což vyvrcholilo na jaře roku 1968, kdy se Kundera zařadil do obrodného procesu. Když pak v srpnu téhož roku odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, ztratil možnost publikovat.

V roce 1975 Kundera emigroval do Francie, odkud psal kritické pohledy na československý režim a jeho hlavního představitele, prezidenta Gustáva Husáka. Koncem osmdesátých let ovšem přestal svá díla psát v češtině. Do vlasti se nevrátil ani po Sametové revoluci, i když udržoval pravidelný kontakt s přáteli z rodného Brna. Tam byla také 1. dubna letošního roku u příležitosti spisovatelových 94. narozenin otevřena Knihovna Milana Kundery.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

profimedia-0873553694
Zahraniční

Novou Kaledonií zmítají krvavé nepokoje

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let