neděle 8. září 2024

Zemřel John Mayall. Muž, který dokázal hrát blues v britských podmínkách

Přestože jej akademici spíše přehlíželi, vliv Johna Mayalla na hudební scénu je obrovský. Ukázal, že striktně černošskou hudbu, jako je blues, lze hrát i v podmínkách deštivého Londýna.

1280px-John_Mayall_2007.07.05_001

Svět bluesové hudby přišel o svou ikonu, Johna Mayalla.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Svět bluesové hudby přišel o svou ikonu, Johna Mayalla.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ve věku 90 let zemřel slavný britský hudebník John Mayall, přezdívaný král bílého blues. Ten se na scéně pohyboval už od roku 1956, kdy začal působit v kapele The Powerhouse Four, s níž se, po návratu z armádních služeb v Koreji, stal průkopníkem bluesové hudby na britských ostrovech. Nedlouho poté založil vlastní formaci John Mayall And The Bluesbreakers, s níž vstoupit do historie. Už na konci 60. let, které byly pro jeho tvorbu nejvýznamnější dekádou, se Mayall odstěhoval do Kalifornie, kde nyní také zemřel.

Jeho hra byla vzorem pro řadu slavných kytaristů, s nimiž během let spolupracoval. Ve svých pamětech jej zmiňují takoví hráči jako Eric Clapton, Mick Fleetwood, Gary Moore, Mick Taylor, Keith Richards, Slash či Peter Green. Za svou kariéru Mayall natočil 37 studiových alb, když jeho poslední dílo The Sun Is Shining Down vyšlo v roce 2022.

V roce 2005 obdržel Řád britského impéria. „Toto je nejdůležitější cena, kterou jsem kdy dostal. Nikdy jsem neměl žádný hit, nevyhrál jsem Grammy, ani nejsem v Rokenrolové síni slávy,“ poznamenal k tomu.

Autor: Jan Skala

Související

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

Tenis ilustrační.
Tenis

Zemřel dvojnásobný finalista Roland Garros Luis Ayala

mobil
Domácí

Češi se s Karlem Heřmánkem rozloučí 7. září v jeho Divadle Bez zábradlí

AI
Zahraniční AI

Kalifornie schvaluje průlomový zákon o umělé inteligenci