neděle 29. září 2024

Zemřel Jan Kačer. Proslavil se jako filmový herec i divadelní režisér

Jan Kačer přežil svou manželku, herečku Ninu Divíškovou, o necelé tři roky. Nyní podlehl zápalu plic, s nímž se léčil v pražské nemocnici.

Jan_Kačer_2015

Herec Jan Kačer zemřel ve věku 87 let.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Herec Jan Kačer zemřel ve věku 87 let.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poté, co na začátku tohoto týdne podepsal revers v pražské Fakultní nemocnici Motol a už se dál odmítl nechat léčit z těžkého zápalu plic, zemřel ve věku 87 let známý herec a uznávaný režisér Jan Kačer. Zpráva přišla z kruhu jeho rodiny i z Národního divadla. S jeho skonem odešla jedna z ikon českého filmu, která byla u toho, když se tuzemská kultura začala na začátku 60. let přetvářet z témat veseloher a budovatelských dramatů v dodnes uznávanou novou vlnu. Kačer byl jedním z jejích symbolů.

Do světa filmu vstoupil už na konci 50. let v dnes už zapomenutém psychologické dramatu Probuzení. Slávu si však vydobyl v roce 1963, kdy ztvárnil hlavní roli ve válečném filmu Smrt si říká Engelchen. Ještě do konce téže dekády stihl výrazné úlohy sehrát v legendárních snímcích Údolí včel a Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. Z dalších výrazných filmů lze jmenovat například Člověk proti zkáze, Operace mé dcery, Vlčí bouda nebo Svědek umírajícího času.

Výraznou stopu Kačer zanechal také na divadle a to zejména jako režisér v souborech Divadla Petra Bezruče v Ostravě, Činoherním klubu, Divadla na Vinohradech, či v Divadle E.F. Buriana. Na jeho kontě je režisérská práce na takových zásadních kusech světového umění, jako byly adaptace děl Maxima Gorkého, Antona Pavloviče Čechova, Williama Shakespeara nebo Karla Čapka.

Autor: Jan Skala

Související

3861152799_68da22d67e_c
Domácí

Česká republika vymírá. Počtu obyvatel už nepomáhá ani migrace

6952057488_5b52b7cfb4_b
Film a TV

Slavný syn slavného otce. Nestárnoucí Michael Douglas slaví osmdesátku

86600ec0918e5662ff1bee307aa53378
Film a TV

Nezapomenutelný herec malých rolí. Václav Štekl by oslavil pětadevadesátku

vesnicko-ma-strediskova
Film a TV

Petr Čepek byl mužem mnoha tváří. Zvládal komediální i dramatické role.