pátek 18. října 2024

Zemřel bývalý papež Benedikt XVI.

Někdejší hlava katolické církve se potýkala se špatným zdravím. Benediktovi XVI. bylo 95 let a jako první papež za posledních 600 let na svou funkci rezignoval.

Bývalý papež Benedikt XVI.

Bývalý papež Benedikt XVI.
Zdroj: Flickr

  • Bývalý papež Benedikt XVI.
  • Zdroj: Flickr

Joseph Ratzinger se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu nad Innem. V mládí byl krátce členem Hitlerjugend, kam se údajně musel ve 14 letech zapsat proti své vůli.

Hlavou katolické církve byl v letech 2005 až 2013. Proslul ale i tím, že se nebránil moderním technologiím a používal Facebook či si nechal zavést vlastní videokanál na YouTube.

Za téměř osm let v čele katolické církve mu pokazilo pověst několik afér. Asi tou největší bylo v roce 2009 rozvíření skandálu pedofilních zločinů, jichž se kněží v Irsku dopouštěli několik desítek let; záhy vycházely najevo podobné případy z dalších zemí, včetně papežova rodného Německa.

Se zármutkem komentují úmrtí bývalého papeže osobnosti z celého světa. Britský premiér Rishi Sunak na Twitteru napsal: "Jsem zarmoucen. Byl to velký teolog, jehož návštěva Spojeného království v roce 2010 byla historickým okamžikem pro katolíky i nekatolíky v celé naší zemi."

Na úmrtí reagovala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová citátem zesnulého Benedikta XVI. "Lidé nachází svou dokonalost v hledání a milování toho, co je pravdivé a dobré." a dodala: "Necht 'jeho duše odpočívá v pokoji."

Svůj zármutek sdílel i francouzský prezident Emmanuel Macron. "Mé myšlenky míří ke katolíkům ve Francii a po celém světě, které dnes rmoutí zpráva o odchodu Jeho Svatosti Benedikta XVI., který s duší a inteligencí pracoval pro přátelštější svět," napsal Macron na Twitter.

Na zprávu reagoval i starosta Londýna Sadiq Khan: "Mnoho katolíků v Londýně bude truchlit nad jeho ztrátou. Nechť odpočívá v pokoji."

Na smrt papeže reagují i české osobnosti:

Autor: HT

Související

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

GaGe58MXUAA-9Dn
Zahraniční

Strůjce útoku na Izrael je po smrti. Sinvár zemřel při přestřelce v Rafáhu

80418698_2661113543985458_4871158732379127808_n
Zahraniční

Sebevražda nebo náhoda? Po pádu z balkonu zemřel zpěvák One Direction

Puente_de_Castilla-La_Mancha,_Talavera_de_la_Reina_02
Zahraniční Video

Brit zemřel po pádu ze španělského mostu. Chtěl na něm natočit video