neděle 8. září 2024

Zemřel bývalý basista Master´s Hammer. Kapely, která změnila svět tvrdé hudby

V undergroundových kruzích je Master´s Hammer nejslavnější česká kapela všech dob. Její klasická sestava ze začátku 90. let však nyní přišla o své basistu Tomáše Vendla.

Tomáš Vendl

Zesnulý muzikant Tomáš Vendl, bývalý člen světově proslulých Master´s Hammer.
Zdroj: Facebook Master's Hammer

  • Zesnulý muzikant Tomáš Vendl, bývalý člen světově proslulých Master´s Hammer.
  • Zdroj: Facebook Master's Hammer

Ve věku 52 let zemřel bývalý basista pražské kapely Master´s Hammer Tomáš Vendl, který byl v době svého působení u této formace přezdíván Monster. Informaci zveřejnila tato jinak už nefunkční skupina na svém facebookovém účtu. Bližší podrobnosti o jeho skonu a příčinu smrti však neuvedla. Vendl do Master´s Hammer nastoupil na konci 80. let, před nahráváním příspěvků na sampler Ultrametal a natáčením debutu kapely, desky Ritual.

Ta byla ve své době velmi úspěšná v tehdejším Československu, ovšem ještě větší dopad měla na světovou scénu, kdy podnítila vznik v dalších letech velice vlivné norské scény a dopad měla na metalový underground i v jižní a severní Americe a západní Evropě. Řada později slavných blackmetalových hudebníků o Ritualu mluví jako o první čistě blackmetalové desce severského střihu.

Vendl kapelu opustil po natáčení druhé, neméně legendární desky Jilemnický okultista. Sezónně se pak do Master´s Hammer vrátil ještě v roce 2009, kdy nahrál basové party pro comebackové album Mantras.

Autor: Jan Skala

Související

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů

Tenis ilustrační.
Tenis

Zemřel dvojnásobný finalista Roland Garros Luis Ayala

mobil
Domácí

Češi se s Karlem Heřmánkem rozloučí 7. září v jeho Divadle Bez zábradlí

GV0CkC4WwAACt_W
Film a TV

Zemřel herec Karel Heřmánek. Podle policie spáchal sebevraždu na střelnici