Aktualizujeme: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má 8 300 obětí

Děsivá bilance: přes 8 300 mrtvých, desetitisíce zraněných, tisíce pohřešovaných. Hlavní otřes přišel v pondělí ve čtyři hodiny ráno, kdy většina lidí spala. Druhý silný otřes nastal před polednem. Třetí pak v noci na úterý. Další slabší následovaly.

4BMS5OI4URPBDFBAC4EWZLSSUQ.jpg

Zemětřesení v Turecku a Sýrii
Zdroj: Reuters

  • Zemětřesení v Turecku a Sýrii
  • Zdroj: Reuters

Aktualizace: Počet obětí ničivého pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii vzrostl na nejméně 8 300. V Turecku zemřelo přes šest tisíc lidí. Sýrie hlásí přes dva tisíce obětí. Situaci v regionu ztěžuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých míst pomoc. Do nejhůře zasažených oblastí mají povolený vjezd jen záchranná vozidla nebo auta, které vezou pomoc.

Počet obětí bude pravděpodobně i nadále stoupat.

Od úterní půlnoci zaznamenali seismologové v regionu nejméně 14 velkých otřesů a asi 285 menších následných otřesů.

Na místě jsou záchranné a vyprošťovací týmy z celého světa, míří tam lékaři i humanitární pomoc. Německo poslalo dodávku nouzových generátorů a stanů.

Turecké nemocnice, již dříve zasažené válkou, mají velký problém se zajištěním lékařské péče pro všechny zraněné při zemětřesení. "Doslova odpojuji pacienta z ventilátoru, abych dal šanci jinému pacientovi, a musím se rozhodnout, který z nich má větší šanci na přežití nebo ne," řekl britský lékař sloužící v Sýrii.

V obou zemích stále pokračují pátra--------------------------------------------------------------cí akce.

Hlavní otřes přišel v pondělí ve čtyři hodiny ráno, kdy většina lidí spala. Druhý silný otřes přišel před polednem. V noci na úterý zasáhlo centrální Turecko nové zemětřesení, které mělo sílu 5,6 stupně. Jedná se nejspíš o další z následných záchvěvů půdy po zemětřesení z pondělního rána.

Zemětřesení v Turecku je nejsilnější v historii měření. Zemětřesení zaznamenali seismologové i ve vzdáleném Dánsku či Grónsku.

Zemětřesení o síle 7,8 magnituda vyvolalo otřesy po celém regionu. Budovy padaly k zemi a lidé se z nich snažili uniknout do ulic. Smrtící zemětřesení, které v pondělí brzy zasáhlo jižní Turecko, zachytily seismografy i ve vzdálenosti 300 kilometrů. Druhý velký otřes nastal před polednem, měl sílu 7,7 magnituda.

Video sdílené na sociálních sítích ukazuje desítky zřícených budov, zatímco vyděšení obyvatelé se krčí na potemnělých ulicích uprostřed chaosu. Podle tureckého viceprezidenta Fuata Oktaye evidují v deseti zasažených provinciích nejméně 2 300 zraněných, 1 700 budov se zřítilo. Čísla stále rostou.

V zasažených oblastech zasahují pátrací a záchranné týmy, pomáhá jim téměř tisíc dobrovolníků, kteří hledají další osoby uvězněné v sutinách zřícených budov.

Turecká agentura pro katastrofy požádala o pomoc při provádění pátracích a záchranných operací OSN.

České ministerstvo zahraničí už rozjelo evakuaci Čechů, kteří jsou v Turecku. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že by všichni měli být v pořádku a že nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli čeští občané.

Azerbajdžán oznámil, že do oblasti postižené zemětřesením vysílá 370 záchranářů. Tým 68 záchranářů posílá i Česko.

Na severozápadě Sýrie opoziční úřady popsaly situaci v povstalci ovládaném regionu jako katastrofální a dodaly, že se zřítily celé budovy a lidé zůstali pod sutinami. Syrská státní média informovala, že se některé budovy zřítily v severním městě Aleppo a v centrálním městě Hamá. V Damašku se otřásaly budovy a mnoho lidí vyšlo ve strachu do ulic.

V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země na 18 tisíc lidí. V říjnu 2011 zdevastovaly otřesy o síle 7,2 stupně východoturecká města Ercis a Van, kde zahynulo přes 600  lidí.

Autor: Tereza Maixnerová
Zdroj: CNN

Související

GY9BYyxbAAAhePx
Zahraniční

Izrael zabil nejméně šest lidí v centru Bejrútu. Útočí i na syrský Damašek

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

Portugalské město Sines
Zahraniční

Pobřeží Portugalska zasáhlo zemětřesení