pondělí 7. října 2024

Zemětřesení: Turecká vláda pod palbou kritiky za pomalou reakci

Počet obětí zemětřesení, která tento týden zasáhla Turecko a Sýrii, přesáhl ve čtvrtek 15 000. Turecká vláda čelí kritice za pomalý příjezd záchranných týmů.

Turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Erdogan
Zdroj: BBC

  • Turecký prezident Erdogan
  • Zdroj: BBC

K dnešnímu dni přesahuje počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii 15 000. V sutinách stále zůstává velké množství lidí. Jejich šance na záchranu však rapidně klesá.

Obyvatelé, kteří zoufale čekají u trosek zřícených budov, ve kterých jsou jejich rodiny, kritizují vládu za neschopnost pomoci.

Turkové si stěžují na nedostatek vybavení, odborných znalostí a podpory k záchraně uvězněných. Z trosek se ozývá volání o pomoc.

"Kde je stát? Kde byli dva dny?" ptala se Sabiha Alinak ve středu poblíž zasněžené zřícené budovy ve městě Malatya, kde jsou její příbuzní.

Podobné scény a stížnosti byly i v sousední Sýrii, jejíž sever těžce zasáhlo pondělní zemětřesení a kde se počet obětí do středy vyšplhal na nejméně 2 950.

Syrský velvyslanec při OSN připustil, že vláda má nedostatek schopností a vybavení, s tím, že to zavinilo více než deset let občanské války v zemi a západní sankce.

Problémy narůstají i v péči o přeživší. Čtyřiašedesátiletý Melek si stěžoval na nedostatek záchranných týmů. "Přežili jsme zemětřesení, ale zemřeme tady hladem nebo zimou."

Lidé hledají přístřešky a mnohdy tráví chladné únorové večery v provizorních stanech. Zima a hlad jsou aktuálními nepřáteli na syrské i turecké straně. Na situaci upozorňuje i Světová zdravotnická organizace, s tím, že u přeživších může dojít k vážným zraněním způsobeným mrazem.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhajoval reakci své vlády s tím, že nebylo možné se na rozsah katastrofy připravit. Uznal, že vláda narazila na nějaké problémy, ale řekl, že situace je nyní pod kontrolou. Vůdce hlavní turecké opoziční strany Kemal Kilicdaroglu s tím nesouhlasil. "Pokud je za to odpovědná jedna osoba, je to Erdogan," řekl.

Prezident obvinění odmítl a řekl, že po katastrofě je nutná jednota. "V období, jako je toto, nemohu strávit lidi, kteří vedou negativní kampaně s politickým zájmem," řekl novinářům.

Zdroj: Reuters, BBC

Související

Portugalské město Sines
Zahraniční

Pobřeží Portugalska zasáhlo zemětřesení

Los_Angeles_with_Mount_Baldy
Zahraniční

V Los Angeles se třásla zem. Obyvatelé se obávají dalšího ničivého živlu

GUcp4MpacAApf-H
Zahraniční

Japonsko postihlo další zemětřesení. Úřady varují před tsunami

GRKuBZhWgAA45Wh
Zahraniční

Peru zasáhlo silné zemětřesení. Úřady varují před vlnou tsunami