neděle 29. září 2024

Zemědělci získají 160 milionů korun jako kompenzaci za sucho a vysoké ceny vstupů

V přepočtu celkem 163 milionů korun dostají čeští zemědělci od Evropské unie. Jde o kompenzace za zničení úrody vlivem sucha či povodněmi a také za vysoké ceny vstupů.

pole

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Evropský balíček na podporu zemědělství přerozděluje finanční pomoc mezi jednotlivé členské státy. Čeští zemědělci dostanou od EU celkem 6,86 milionu eur, což se rovná 163 milionům korun. Pomoc je určená pro zemědělce, které postihly vysoké ceny vstupů nebo povodně či sucho. „Jsem rád, že se podařilo definitivně schválit pomoc zemědělcům ve všech zemích EU. Poslední rok je pro řadu z nich velmi náročný, v některých státech postihly zemědělce ničivé záplavy nebo výrazné sucho, na jiné zase dramaticky dopadly rostoucí ceny vstupů, jako jsou energie nebo hnojiva,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Zatím není jasné, který sektor zemědělství bude finanční pomocí EU nevíce podpořen. Ministr zemědělství by měl specifikovat jednotlivá odvětví v řádu dní. U nás může jít například o sektor ovoce, zeleniny nebo pěstování chmele. „Vždy se rozhoduji na základě dat, proto nyní pracujeme na detailním rozboru situace v jednotlivých sektorech zemědělství. Podle toho se také rozhodneme, zda vstoupíme v jednání s Ministerstvem financí o možném navýšení podpory z národního rozpočtu, pravidla Evropské komise umožňují navýšení až o 200 procent,“ uvedl Výborný.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

pole
Ekonomika

Zemědělci hlásí druhou nejhorší úrodu za posledních 12 let