čtvrtek 2. května 2024

Zemědělci zase hrozí stávkou. Odvrátit ji může pouze ministr Výborný

Zemědělci dali ministrovi Výbornému ultimátum. Pokud jej nesplní, bude se příští čtvrtek protestovat. Formu demonstrace chtějí připravit do úterka.

profimedia-0851605409

Zemědělci jsou znovu připraveni vytáhnout do ulic.
Zdroj: Profimedia

  • Zemědělci jsou znovu připraveni vytáhnout do ulic.
  • Zdroj: Profimedia

Vedení Agrární komory i Zemědělského svazu se netají zklamáním z toho, jaké výsledky zatím přineslo jednání s ministerstvem zemědělství. Rolníci totiž čekali od dnešního zasedání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) konkrétní návrhy podpory, které jeho resort uvede do praxe, ale nedočkali se. Předseda Agrární komory Jan Doležal dokonce vyzval zástupce zemědělců, aby byli připraveni zahájit další protestní akci. Ta by se měla uskutečnit příští čtvrtek, 7. března.

Podle Doležala je jediným člověkem, kdo ji může zvrátit, ministr Výborný, Pokud na stůl předloží konkrétní návrhy, které se budou shodovat s pohledem zemědělců, protestovat se nebude. Rolníci požadují například podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat nebo návrat zdanění půdy do doby před konsolidačním balíčkem.

Dalším a tím pravděpodobně nejdůležitějším požadavkem je kladení důrazu na to, aby vláda hájila české zájmy a to zejména ve vztahu k dovozu levného obilí a potravin z Ukrajiny, které činí tuzemské komodity nekonkurenceschopné, protože Ukrajina je zproštěna povinnosti platit dovozní clo.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0868926235
Zahraniční

Vévodkyně z Edinburghu navštívila Kyjev jako první zástupce královské rodiny

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný