neděle 7. července 2024

Zemědělci vysadili přes 61 tisíc stromů

Na orné půdě loni přibylo 61 tisíc stromů. Zemědělci využili dotace Ministerstva zemědělství.

pole strom podzim

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Čeští zemědělci loni založili 610 hektarů agrolesnických systémů, což zahrnuje 61 tisíc stromů, s pomocí dotací Ministerstva zemědělství. Za tuto iniciativu obdrželi podporu ve výši 66 milionů korun. Ministerstvo plánuje nadále poskytovat příspěvky na údržbu nově vysazených stromů.

Stromy byly vysazeny na pozemcích, které stále slouží pro pěstování plodin či chov dobytka. „Očekáváme, že se dřeviny trvale stanou nedílnou součástí krajiny a přispějí k lepší ochraně životního prostředí. Zemědělci mohou diverzifikovat výrobu bez snížení produktivity polí a například pasoucí se zvířata budou mít díky stromům zajištěný stín,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dotace činí přes 108 tisíc korun na hektar a zahrnuje pořízení kvalitních stromků a jejich prvotní ochranu. Další dotace na údržbu v následujících letech dosahuje téměř 19 tisíc korun na hektar za jeden rok. Podmínkou pro poskytnutí dotace je, aby stromy rostly na pozemku minimálně pět let. Dotace je financována z 65 procent z národních a z 35 procent z unijních zdrojů.

Zemědělci si mohou vybrat čím své pozemky osázejí. Dotace se poskytuje na 59 druhů lesních a ovocných dřevin, jako jsou například duby, lípy, jeřáby, jabloně, hrušně nebo třešně. Stromů musí být sto kusů na jeden hektar. Vysazovaný strom musí měřit nejméně 120 centimetrů, jde nám totiž o to, aby agrolesnický systém začal poskytovat přínos co nejdříve,“ uvedl Výborný.

Autor: Šimon Mitro

Související

017804_51_496227
Domácí

Tristní sklizeň odhaluje katastrofální dopad mrazů. České ovoce zdraží

víla
Světové dny

Den víl

příroda
Zahraniční Příroda

EU schválila historický zákon o obnově přírody

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor