pátek 20. září 2024

Zemědělci volí ostrý tón. Fiala mluví o vydírání, Výborného vypískali

Zemědělci protestují před Strakovou akademií, tedy před sídlem vlády. Mezi ně přišel i ministr zemědělství Marek Výborný, který však čelil nepřátelské atmosféře

profimedia-0854540109

Ministr zemědělství Marek Výborný před protestujícími zemědělci.
Zdroj: Profimedia

  • Ministr zemědělství Marek Výborný před protestujícími zemědělci.
  • Zdroj: Profimedia

„Chceme se živit tím, co vyprodukujeme, ale za férových podmínek. Máme férové podmínky?“ „Nechceme tady Rusko, ale nechceme dopadnout jako na Ukrajině, kde Ukrajině nic nepatří a celé zemědělství vlastní nadnárodní korporace.“ „Máme toho dost.“ Taková a podobná provolání zaznívají za valníku, který stojí před Úřadem vlády, kde se právě v těchto chvílích koná hlavní část dnešní demonstrace zemědělců proti politice současné české vlády. Zemědělci přednesli pět svých požadavků, na které podle nich vláda zatím dostatečně nereagovala.

„Říkají nám, že nemůžeme vyhrát 5:0, ale my jsme zatím dnes 5:0 prohráli. Jestli se chceme dostat do prodloužení, tak ale těch 5:0 vyhrát musíme,“ řekl zhruba třem tisícovkám účastníků demonstrace předseda Agrární komory Jan Doležal. Už předtím podotkl, že je připravený jednat s ministerstvem zemědělství i vládou.


Ta se však k dialogu nemá. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) sice dal najevo svou ochotu s vládou jednat, ovšem poté, co ráno někteří účastníci vysypali hnůj na tramvajové koleje před Strakovou akademií, i on zatím projevuje zdrženlivější názor. Mezi demonstranty nakonec zavítal, ovšem reakce na jeho sdělení, co se mu podařilo prosadit, byly negativní.

Naproti tomu premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že pod tlakem, jaký zemědělci vyvíjejí, jednat nebude. Mluví o vydírání, kterému podle svých slov nehodlá ustupovat. Se zemědělci se, na rozdíl od Výborného, nesešel ani při první demonstraci v polovině února, kdy organizátory demonstrace označil za sympatizanty Kremlu. Tentokrát se tohoto pojmenování zdržel.

Protestní akci monitoruje i policie. Ta po ranním incidentu s hnojem oznámila, že proti zemědělcům bude postupovat s nulovou tolerancí. Na sociálních sítích proto vzniklo několik iniciativ soukromých osob i sdružení My zemědělci, které žádají veřejnost o finanční příspěvek na případné pokuty ze strany policie.

Co zemědělci požaduji?

  • aktivní podporu zaměstnanosti na venkově
  • nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat
  • vrácení zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace
  • hájení zájmů českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou
  • maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní
Autor: Jan Skala

Související

experience1.d02a2df880613686c776
Zahraniční

Brusel doporučil dát Ukrajině volnou ruku. Většina českých poslanců to nepodpořila

GX2sAESXMAE14Xl
Domácí

Unie pošle do Česka 50 miliard na povodně. Peníze dostanou i další státy

460341627_944252817510541_5498504436188140128_n (1)
Domácí

Lužnice pod Rožmberkem kulminuje. Stanjura slíbil rozdělit 40 miliard

Premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
Domácí

Kdo nepracuje, ať nejí, řekla vláda. Zvýší minimální mzdu a přidá důchodcům