čtvrtek 19. září 2024

Zemědělci slaví úspěch. Evropská komise začíná dělat ústupky

Dovoz levných potravin a obilí z Ukrajiny se omezí, rozhodla Evropská komise. To je jeden z požadavků, aby zemědělci dál nepokračovali ve svých protestech.

3983992293_edaedb3ec4_b

Před budovou Evropského parlamentu hořely pneumatiky.
Zdroj: Flickr

  • Před budovou Evropského parlamentu hořely pneumatiky.
  • Zdroj: Flickr

Regulace pesticidů, ale zejména omezení dovozu obilí a levných potravin z Ukrajiny, to jsou věci, které si zemědělci napříč Evropou už s největší pravděpodobnosti vystávkovali. Jejich požadavky se totiž začala zabývat Evropská komise, která je připravená v těchto dvou bodech sedlákům ustoupit. Potvrdila to šéfka instituce Ursula von der Leyen po zasedání ve Štrasburku. Evropské farmáře trápí drahé úvěry, tlak na ceny, zdražování pohonných hmot, výkyvy počasí a právě také zmíněný levný dovoz, hlavně z Ukrajiny.

Protesty zemědělců od začátku roku zachvátily takřka celou Evropu. V Bruselu dokonce sedláci před budovou Evropského parlamentu vyházeli hnůj a pálili pneumatiky. V Německu do ulic vyjely traktory se šibenicemi a ve Francii se demonstrace zvrhly v násilnosti. Zemědělci uvedli, že jsou připravení ještě víc přitvrdit, pokud s nimi politici nebudou chtít jednat a nesplní jejich požadavky. Protestovalo se i v České republice, konkrétně na Českolipsku, tam se akce obešla bez vyhrocených situací.

Už na konci ledna Evropská komise kromě přísnější regulace dovozu z Ukrajiny, slíbila i změny pravidel ohledně neobdělávané půdy. Levné obilí i potraviny z Ukrajiny do Evropy proudí od začátku rusko-ukrajinské války, kdy se zrušila dovozní cla a kvóty na ukrajinský export. To však komise zatím měnit nechce.

Autor: Jan Skala

Související

standard_compressed_europe-Pixabay_free_G_Altmann
Ekonomika

Von der Leyen chtěla slyšet, jak na tom Evropa je. Výsledek je alarmující

53767764189_60c3bbe0a0_b
Zahraniční

Ekologii v Evropské komisi dostala Teresa Ribera. Fanatička bourající elektrárny

417698835_428317349723560_2706400005090568485_n
Domácí

Žádný obchod ani energetika. Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce