neděle 29. září 2024

Zemědělci přichází o zaměstnance. Čechy nahrazují cizinci

Počet zaměstnanců v českém zemědělství je více méně stabilní, značně však klesá počet Čechů. Ti jsou nahrazování cizinci, především z Ukrajiny.

farmář

Ilustrační foto.
Zdroj: Public Domain Pictures

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Public Domain Pictures

V českém zemědělství pracuje necelých sto tisíc lidí. Předloni klesla zaměstnanost pouze o jedno procento na necelých 98 tisíc osob. Ovšem ještě na konci 90. let pracovalo v zemědělství dvojnásobné množství lidí. Zemědělské podniky doplňují nedostatek českých zaměstnanců sezónními i stálými pracovníky ze zahraničí.

Zatímco v roce 2014 pracovalo v zemědělství přes sedm a půl tisíc cizinců, tak vloni to bylo již přes 23 tisíc, z toho více než třetinu (40 %) tvořili Ukrajinci. „V budoucnu se české zemědělství bez přílivu zahraničních pracovníků neobejde. Bez nich by nebylo mnoho zemědělských podniků schopno udržet rozsah výroby, protože nemohou sehnat dostatek českých zaměstnanců. Jsou to proto také cizinci, kterým za jejich velmi důležitou práci děkuji. I díky nim totiž máme na trhu dostatek potravin,“ prohlásil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Ministerstvo zemědělství se snaží podporovat začínající zemědělce tzv. Doplňkovou podporou. Díky níž začínající zemědělci do 40 let získají příspěvek na hektar zemědělské půdy. Jde o doplňkový příjem po zahájení činnosti, který mladým začínajícím zemědělcům pomůže stabilizovat příjmy. „Chceme podporovat mladé zemědělce, abychom oboru zajistili generační obměnu. Každý zemědělec mladší 40 let už loni dostal k ostatním podporám z přímých plateb ještě přídavek více než 1 600 korun na hektar,“ uvedl Nekula.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců