pondělí 16. září 2024

Zemědělci mohou získat plnou podporu na krajinné prvky

Zemědělci, obce, neziskové organizace a jednotlivci mohou nyní získat až 100 procent nákladů na tvorbu a údržbu krajinných prvků, jako jsou remízky, meze, stromořadí a mokřady.

mokřad

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zemědělci, obce i jednotlivci nyní mohou získat až 100procetní dotaci na tvorbu a péči o krajinné prvky, jako jsou remízky, meze, stromořadí nebo mokřady. Díky nové legislativě se navíc tyto prvky dají vytvářet bez odnímání půdy ze zemědělského fondu a bez nutnosti platit odvody. Kromě ekologických přínosů to zemědělcům usnadní plnění podmínek pro získání zemědělských dotací.

Krajinné prvky hrají klíčovou roli v boji s erozí, zadržování vody a zvyšování biodiverzity. Podporují také adaptaci krajiny na změnu klimatu. „Výsadba stromů a tvorba mokřadů přináší návrat života do přírody, zlepšuje kvalitu půdy a pomáhá snižovat dopady klimatických změn,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Novela zákona, která platí od července, usnadňuje výsadbu těchto prvků a zahrnuje je mezi zemědělské plochy. Ministerstvo životního prostředí na podporu výsadby a péče o krajinné prvky vyčlenilo půl miliardy korun z evropských a národních fondů.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

povodeň v Českém Krumlově 2013
Domácí

Obce a kraje mohou žádat o dotace na opravu škod po živelních pohromách

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru