neděle 29. září 2024

Zemědělci jsou nervózní z vládních škrtů

Na celostátní zemědělské výstavě Naše pole zaznělo od zemědělců, že se obávají vládních škrtů, jelikož neví, kde konkrétně chce vláda šetřit.

pole

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V rámci celostátní zemědělské výstavy Naše pole v Nabočanech na Chrudimsku promluvili zemědělci o svých obavách, které planou z úsporného balíčku vlády. „Mezi zemědělci je patrná dlouhodobá nejistota z hlediska dalšího vývoje. Nejprve se jednalo o nastavení dotačních parametrů v rámci společné zemědělské politiky a nyní všichni čekáme, kde v rámci konsolidačního balíčku stát vezme zemědělství avizovaných 10 miliard korun. Zatím ani Agrární komora, ani další svazy nevědí, kde se tyto prostředky vezmou a koho a jak hluboce se škrty dotknou,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Kromě úsporného balíčku mají čeští zemědělci obavy také z dovozu ukrajinských plodin do Česka. Česká agrární komora koordinuje situaci ohledně ukrajinských plodin spolu se zeměmi V4. V petici předložené komisaři pro zemědělství Januszi Wojciechowskému dotčené země požadovaly, aby byl zákaz dovozu rozšířen na další komodity, a to na vejce, drůbeží maso, med, olej, pšeničnou mouku, kukuřičnou mouku, cukr, ovoce a zeleninu, jakož i dále na zpracované potraviny. „Neomezené dovozy osvobozené od cla, způsobují velmi vážné narušení trhu, a to nejen s obilím,“ uvádí Agrární komora.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AKČR, Pardubický kraj

Související

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

pole
Ekonomika

Zemědělci hlásí druhou nejhorší úrodu za posledních 12 let

mokřad
Domácí Příroda

Zemědělci mohou získat plnou podporu na krajinné prvky