čtvrtek 19. září 2024

Železniční tratě stojí. Podhrabali je jezevci

Nizozemský dopravce ProRail s okamžitou platností zastavil vlakovou dopravu v Molkerumu. Jezevci si tam totiž v náspech vyhrabali desítky nor s tak rozsáhlými chodbami, že to ohrožuje stabilitu trati.

esch4.jpg

Příprava pastí.
Zdroj: prorail.nl

  • Příprava pastí.
  • Zdroj: prorail.nl

Nory mohou být dlouhé několik desítek metrů a jsou v hloubce až pěti metrů pod povrchem. Stavba může zabírat území větší než sto metrů čtverečních. Největší odhalený jezevčí hrad se rozprostíral na ploše 266 metrů čtverečních.

„Víme, že na trati poblíž Molkwerumu jsou aktivní jezevci. Místo jsme proto pečlivě sledovali. Teď připravujeme opatření, která jezevcům umožní opustit železniční násep,“ uvedla dopravní společnost ProRail, která k vyhledávání chodeb použila radar.

Dnes ráno začalo sekání náspu. Částečným odstraněním vegetace bude totiž místo pro jezevce míň atraktivní. Až firma získá potřebná povolení, začne pod dohledem ekologů umísťovat pasti, které umožní převoz zvířat do vhodnější lokality. Pak se pustí do obnovy terénu pod tratí.

Provoz se zastavil také na trati u města Esch. Tam pro změnu dopravce vystaví umělý jezevčí hrad a až se do něj zvířata přesunou, začne s pracemi na opravách.

Problém s jezevci, kteří patří v Nizozemí k chráněným živočichům, řeší dopravce často. Před půl rokem dokonce zveřejnila video, které zachycuje jezevce žijícího pod tratí, jehož vystrašil projíždějící vlak.

Související

53368233850_071585e29c_b
Zahraniční

Dva Pákistánci vyzývali k vraždě Geerta Wilderse. Tresty si však neodpykají

ChipScaleClock2_HR
Ekonomika

Spojené státy tlačí na další embarga. Chtějí zabránit dovozu čipů do Číny

Ollie Watkins slaví vítězný gól.
Fotbal EURO 2024

Angličané jsou podruhé v řadě finalisty mistrovství Evropy

Harry Kane na svou první velkou trofej zatím čeká.
Fotbal EURO 2024

Anglie chce po čtyřech letech znovu do finále, v cestě stojí Nizozemsko