čtvrtek 19. září 2024

Železniční přejezd sám dokumentuje přestupky a posílá je policii

Unikátní zařízení spustí ve středu Správa železnic na přejezdu ve Vendryni u Třince, kde řidiči velmi často ignorují pravidla. Další přejezdy by měly novinku dostávat postupně.

P8280 Vendryně

Řidič při přestupku na přejezdu ve Vedryni.
Zdroj: Správa železnic

  • Řidič při přestupku na přejezdu ve Vedryni.
  • Zdroj: Správa železnic

Unikátní zařízení spustí ve středu Správa železnic na přejezdu ve Vendryni u Třince, kde řidiči velmi často ignorují pravidla. Další přejezdy by měly novinku dostávat postupně.

I když má přejezd ve Vendryni výstražná světla a závory, řidiči je často nerespektují. Od středy by si měli dávat větší pozor. Kamery u přejezdu totiž po spuštění světelné výstrahy průjezd každého vozidla. Dokumentaci o přestupku pak přes Centrální místo služeb předají na servery policie. Software je automaticky roztřídí a informace o přestupcích aut do 3,5 tuny postoupí příslušné obci s rozšířenou působností. „Pro řidiče takový přestupek na železničním přejezdu znamená sedm bodů do jeho bodového hodnocení, vedle toho mu hrozí také pokuta až pět tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel až na šest měsíců,“ upozorňuje ředitel služby dopravní policie Jiří Zlý. Porušení zákona v případě vozidla nad 3,5 tuny připadne automaticky k řešení dopravnímu inspektorátu policie.

Kamery průkazně dokumentují dění na přejezdu i při mlze, sněžení a jinak zhoršených podmínkách, rozeznají také zahraniční vozidla.

Po analýze ostrého provozu ve Vendryni bude možné automatizovaný systém spustit i na dalších vytipovaných železničních přejezdech.

„Vytvořili jsme a otestovali unikátní řešení, které odpovídá současným nárokům policie a umožňuje spolehlivé zaznamenávání a následné vyhodnocování informací o přestupcích či trestných činech zcela bez obsluhy,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Související

Kavčí_hory_ČT_hlavní_budova_1
Domácí

Předvolební superdebatu České televize řeší velká mediální rada

Kladno 6
Domácí

Kladno bude mít novou nádražní budovu

P8280 Vendryněn
Domácí

Kamery na přejezdu ve Vendryni zachytily za rok 280 přestupků

elektrokoloběžka
Domácí Elektromobily

V Praze pokutovali elekrokoloběžkáře. Policie zjistila přes 700 přestupků