pátek 5. července 2024

Zelený Raoul 28 let provokoval a bavil

Mezi střední generací se najde asi jen málo lidí, kteří nikdy neslyšeli o Zeleném Raoulovi. Zelený mimozemšťan, který dlouhých 28 let provokoval a komentoval dění české politiky sice na stránkách časopisu Reflex skončil, teď se ale představuje na výstavě.

Štěpán Mareš-Zelený Raoul

Štěpán Mareš-Zelený Raoul
Zdroj: Facebook Štěpán Mareš

  • Štěpán Mareš-Zelený Raoul
  • Zdroj: Facebook Štěpán Mareš

Pražská galerie Tančící dům si aktuálně kultovní komiks připomíná výstavou jeho ilustrátora Štěpána Mareše, který s ní zároveň mapuje svou třicetiletou kariéru. Autorova doposud nejrozsáhlejší expozice nazvaná Zelený Raoul a další výtvarné umění ukáže až do 25. září i kresby, které například čelily žalobě nebo pobouřily společnosti. ​

Zelený Raoul se zrodil ve vinohradské kavárně v roce 1994 s podtitulem Nekonečný příběh České republiky očima ufona. Jméno získal podle prvorepublikového herce Raoula Schránila. Ačkoliv často vzbuzovaly emoce, neměly komentáře fiktivního mimozemšťana nikoho z politiků účelově urazit ani ponížit. I navzdory tomu stál komiks několikrát u soudu. „Třeba Petra Paroubková se soudila kvůli údajnému vyobrazení pohlavního aktu. Přitom tam nebylo nic vidět, bylo to černé políčko, ve kterém bylo napsáno: hrk hrk. A byl z toho spor na několik let,“ vzpomíná Mareš.

​Historicky poprvé budou k vidění i umělcovy nejstarší kresby nebo nově vydané limitované edice grafických listů.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Galerie Tančící dům

Související

Garfield
Světové dny

Den Garfielda

Superman
Světové dny Zajímavosti

Den Supermana

Marvel
Světové dny

Den superhrdinů

Lemmy_Kilmister
Hudba

Lemmyho skandály dostaly komiksový formát. Příběhy nakreslily další hvězdy