pondělí 20. května 2024

Zelenskyj tepe Evropskou unii. Munice dorazila na Ukrajinu jen třetina

Prezident Ukrajiny si na tiskové konferenci vzal na paškál sliby Evropské unie, která mu zatím nedodala munici. Obul se také do amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Volodymyr Zelenskyj při videohovoru v rámci summitu G20

Volodymyr Zelenskyj upozornil na skutečnost, že Ukrajina od EU dostala zatím pouze třicet procent slíbené dělostřelecké munice.
Zdroj: Twitter @CNNEE

  • Volodymyr Zelenskyj upozornil na skutečnost, že Ukrajina od EU dostala zatím pouze třicet procent slíbené dělostřelecké munice.
  • Zdroj: Twitter @CNNEE

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vypočítal, že zatím z objemu dělostřelecké munice, kterou Evropská unie slíbila poskytnout ukrajinské armádě, dorazila do Kyjeva pouhá třetina. „Z milionu nábojů, které nám Evropská unie přislíbila, přišlo pouze 30 procent," uvedl Zelenskyj na tiskové konferenci. Navíc podle lednového vyjádření šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella není možné závazek splnit do stanového termínu, kterým je letošní březen. Příští měsíc by však dodávka mohla dosáhnout poloviny celkového objemu. Milionu slíbených kusů by se mohlo dosáhnout do konce roku.

Do akce dělostřelecké munice pro Ukrajinu se silně v posledních dnech zapojila Česká republika. Poté, co prezident Petr Pavel uvedl, že je možné nakoupit stovky tisíc kusů munice z mimounijních zemí, vypravil se premiér Petr Fiala (ODS) na právě probíhající summit NATO a EU v Paříži s úmyslem na zakázku sehnat peníze. Pomoc už mu přislíbilo například Nizozemsko.

Zelenskyj také uvedl, že počet ukrajinských obětí současné války přesahuje třicet tisíc, kdežto padlých Rusů je podle něho šestkrát tolik. Zároveň znovu apeloval na Spojené státy, aby neodkládaly pomoc Kyjevu ve výši skoro sto miliard dolarů. Amerického exprezidenta Donalda Trumpa navíc nařkl ze spolupráce s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Autor: Jan Skala

Související

GOB3YC2WAAAvX_9
Domácí

SPOLU rozjela tvrdou kampaň. Mluví o zdravém rozumu i Putinových idiotech

Isaac_and_Michal_Herzog_laying_the_cornerstone_for_the_new_settlement_«Meital»_in_the_Gilboa,_June_2022_(ABG4_7)
Zahraniční

Izrael se bouří kvůli mezinárodnímu zatykači. Odsoudil ho i Fiala

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy může zamíchat kartami. Jeho podpora podle průzkumů rychle roste

peníze
Ekonomika

Česká republika klesla v Indexu prosperity