pátek 18. října 2024

Zelenskyj si volal s Trumpem. Pak řekl, že je ochotný jednat s Ruskem

Ukrajinký prezient mluvil se svým pravděpodobným budoucím protějškem z USA. Počítá se s tím, že se zahraniční politika Spojených států po listopadových volbách změní.

53395568171_ee9bde434c_b

Volodymyr Zelenskyj poprvé naznačil ochotu jednat s Ruskem.
Zdroj: Flickr

  • Volodymyr Zelenskyj poprvé naznačil ochotu jednat s Ruskem.
  • Zdroj: Flickr

Vůbec poprvé od začátku války na Ukrajině prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že by byl ochotný jednat s ruskou stranou. Stalo se tak poté, co telefonicky hovořil s kandidátem na amerického prezidenta Donaldem Trumpem, který je jasným favoritem listopadové volby hlavy Spojených států. Zelenskyj údajně Trumpovi sdělil svou snahu vyjednávat o ukončení války, pokud bude mírová dohoda spravedlivá.

Zelenskyj se k tomuto kroku i k telefonátu s Trumpem odhodlal poté, co z republikánského sjezdu vzešel jako kandidát na viceprezidenta senátor za stát Ohio J. D. Vance, která je známý svým protiukrajinským postojem, kdy zastává názor, že okupovaná území by měla připadnout Rusku. Tato slova už několikrát republikánští zákonodárci ocenili bouřlivým potleskem. Výzvy k jednání zintenzivnil v posledních dnech i ruský prezident Vladimir Putin.

Postup ruských vojsk se po schválení obřího amerického balíčku pomoci výrazně zpomalil. Přesto Zelenskyj tento týden na setkání s novináři znovu uvedl, že se jeho zemi nedostává ze západu dostatečné pomoci.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0712837827
Zahraniční

Začínají téct nervy. Kamala Harris mění rétoriku a útočí na Trumpa

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici