pátek 3. května 2024

Zelenskyj: Pomoc zachrání Ukrajině život. Zacharovová: Zemře mnohem více lidí

Jak se dalo očekávat, americká pomoc Ukrajině vzbudila protichůdné reakce. Ukrajina mluví o záchraně života, Rusko zase o prodlužování války.

GLjtk6-XEAEvzr0

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.
Zdroj: X/Maria Zakharova

  • Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.
  • Zdroj: X/Maria Zakharova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém vzkazu americkým politikům poděkoval za schválení pomoci ve výši 61 miliard dolarů určených pro obranu Ukrajiny proti postupující ruské armádě. Doslova řekl, že jde o velmi důležité rozhodnutí, které zachrání jeho zemi život. Kyjev se totiž v minulých týdnech potýkal s akutním nedostatkem munice a dalšího vojenského materiálu, na jehož nákup neměl peníze.

Ruská strana však mluví o opaku. Podle Kremlu finanční balík od Spojených států pouze prodlouží válku a bude stát ještě více ukrajinských životů. Jak uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, Moskva je přesvědčená, že proti ní Spojené státy vedou hybridní válku. "USA chce, aby Ukrajina bojovala do posledního muže. Řadoví Ukrajinci jsou hnáni na porážku a stávají se potravou pro děla," řekla mluvčí v oficiálním prohlášení. Podle ní ale současný konflikt na Ukrajině skončí pro Spojené státy ponižujícím fiaskem jako válka ve Vietnamu.

Peníze, které včera večer schválila Sněmovna reprezentantů, kdy se pro jejich uvolnění vyjádřila i bezmála polovina republikánských zákonodárců, kteří pomoc dosud blokovali, by měly Ukrajině pomoci s odražením očekávané letní ruské ofenzivy. Demokratičtí poslanci po schválení balíku začali mávat ukrajinskými vlajkami.

Ke kroku Sněmovny reprezentantů se vyjádřil také americký Institut pro studium války. Ten očekává, že Rusko v následujících týdnech, kvůli schválené pomoci, vyvine na frontě ještě větší tlak.

Autor: Jan Skala

Související

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země