neděle 8. září 2024

Zelenskyj plánuje druhý mírový summit. Tentokrát už chce pozvat i ruské zástupce

Rusko by se mělo zúčastnit dalšího mírového summitu. Kreml totiž už předtím poznačil jakákoliv jednání bez své účasti za směšná.

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj chce na dalším mírovém summitu i zástupce Ruska.
Zdroj: Ukraine Presidency/TT

  • Volodymyr Zelenskyj chce na dalším mírovém summitu i zástupce Ruska.
  • Zdroj: Ukraine Presidency/TT

Ještě do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uspořádat druhý mírový summit, jehož by se tentokrát měli zúčastnit i zástupci Ruska, tedy druhé válčící strany. Právě neúčast Moskvy byla předmětem kritiky prvního mírového setkání v polovině června ve švýcarském Bürgenstocku a kvůli tomu na jednání nedorazila například Čína, Brazílie či Saúdská Arábie.

Zelenskyj rovněž zopakoval své tvrzení z konce června, že Ukrajina by měla připravit během léta a začátkem podzimu mírový plán. Podle něho už na září jsou naplánované rozhovory v Kanadě, které by se měly točit kolem humanitárních otázek jako je návrat vězňů a zejména dětí zpět na Ukrajinu.

Samotný mírový plán chce světu představit také Rusko, ovšem jeho představy se značně liší od toho, co by chtěla docílit Ukrajina a její západní spojenci. Neshodují se zejména v otázce územní celistvosti Ukrajiny, kdy Moskva požaduje uznání anektovaných území jako součást Ruské federace, čemuž se Kyjev brání.

„Nemáme příliš času, protože máme mnoho zraněných a zabitých na bojišti i mezi civilním obyvatelstvem. Nechceme, aby tato válka trvala roky. Proto chceme tento společný plán předložit ještě před druhým mírovým summitem,“ uvedl Zelenskyj.

Autor: Jan Skala

Související

cHJpdmF0ZS9sci9pbWFnZXMvd2Vic2l0ZS8yMDIyLTExL2ZsNTI1MDIxMzM4NTMtaW1hZ2UuanBn.jpg
Zahraniční

Ukrajina nemá peníze pro vojáky. Můžou za to Spojené státy

435002197_978948280257625_1155363171516104873_n
Domácí

Nerudová a Farský řinčí zbraněmi. Chtějí Ukrajině uvolnit ruce na ruském uzemí

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

dd6df24808575b2262c013cac0597aa3 (1)
Zahraniční

Brána do pekel se otvírá čím dál více. Plyny z ní způsobují globální oteplování