sobota 27. července 2024

Zelenskyj nepožádal Ameriku o pomoc, není jasné proč

Ukrajina se bez americké pomoci neobejde, tvrdil ještě nedávno prezident Zelenskyj. O další peníze a zbraně proto chtěl žádat přímo v americkém Senátu, ale nakonec své vystoupení zrušil.

20220331-zelenskyy-flickr-ac

Zelenskyj v americkém Senátu nakonec nepromluvil.
Zdroj: United States Institute Of Peace

  • Zelenskyj v americkém Senátu nakonec nepromluvil.
  • Zdroj: United States Institute Of Peace

O finanční a vojenskou pomoc chtěl prostřednictvím videohovoru žádat ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj americký Senát. Vše bylo připraveno, američtí zákonodárci počítali s tím, že se od hlavy východoevropského státu dozví skutečný stav bojů na frontě, ale místo ukrajinského prezidenta na ně shlížela jen černá obrazovka. Zelenskyj se totiž na poslední chvíli k online konferenci nepřipojil. Důvod jeho absence není zatím známý.

Místo toho v Senátu promluvil politik za Demokratickou stranu Mark Warner, který nastínil situaci, ve které Ukrajina potřebuje zoufale pomoc. Protiofenzíva, která trvala od letních měsíců, se totiž nezdařila a ruská armáda momentálního ukrajinského vyčerpání využívá k zisku nových území, která byla dosud pod správou Kyjeva.

Americká pomoc Ukrajině je ale mnohem komplikovanější než dříve. Už v září ztroskotala na základně rozhodnutí Sněmovny reprezentantů ovládané Republikánskou stranou, která se dlouhodobě staví proti americké účasti v rusko-ukrajinské válce. Se zneklidňující informací pro Kyjev přišla také kancelář samotného amerického prezidenta, která sdělila, že Spojené státy už nemají na pomoc Ukrajině dostatek peněz.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

Ruští uživatelé budou mít ztížený přístup k YouTube.
Zahraniční

Rusko se chystá udeřit na YouTube. Omezí jeho rychlost až o 70 procent

449128974_996344035180324_8977579654002455652_n (1)
Zahraniční

Nepustíte nám ropu, ustřihneme vám elektřinu, vzkazuje Pellegrini Ukrajině

profimedia-0891928594
Zahraniční

Čína jako mírotvůrce. Ukrajinu i Rusko posunuje ke společnému jednání