pondělí 16. září 2024

Žebříčku světových univerzit dominují americké instituce

Harvardova univerzita opět zaujala první místo v žebříčku Academic Ranking of World Universities pro rok 2024. Evropské univerzity, zejména z Velké Británie, Německa a Francie, se umístily mezi nejlepšími na světě.

Harvard University

Harvard University
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Harvard University
  • Zdroj: Wikimedia Commons

V letošním vydání prestižního žebříčku Academic Ranking of World Universities (ARWU) pro rok 2024 opět dominují univerzity z USA. První místo již po dvaadvacáté v řadě obsadila Harvardova univerzita. Další americké instituce, Stanford University a Massachusetts Institute of Technology (MIT), se umístily na druhém a třetím místě.

Nejvýše hodnocenou evropskou univerzitou je britská Univerzita Cambridge, která získala čtvrté místo, zatímco Univerzita v Oxfordu obsadila šestou příčku. Celkově se mezi deseti nejlepšími univerzitami umístily pouze dvě evropské instituce, přičemž zbytek žebříčku dominovaly univerzity z USA.

ARWU hodnotí univerzity podle různých akademických a výzkumných výkonových ukazatelů. Mezi ně patří například počet laureátů Nobelovy ceny mezi absolventy a zaměstnanci, počet vysoce citovaných výzkumníků a publikace v renomovaných časopisech jako Nature a Science.

Evropské univerzity se umístily i v širší špičce. Francouzská univerzita Paris-Saclay se posunula na 12. místo a švýcarská ETH Zurich obsadila 21. pozici. V první padesátce se dále umístily Imperial College London, Univerzita v Kodani a několik německých a francouzských univerzit, které také zaznamenaly pokrok. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi měla Velká Británie nejvíce univerzit v první stovce, následována Švýcarskem, Německem a Francií.

Autor: Šimon Mitro

Související

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01
Zahraniční

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi