Ze svatomartinské husy je luxusní zboží. Její chov se nevyplatí

Na svatého Martin si připlatíme. Chovy husy se v posledních letech snižují, kvůli tomu roste jejich cena do závratných výšin.

profimedia-0668695702

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Dopřát si svatomartinskou husu není lacinou záležitostí. Náklady na chov hus jsou podle Agrární komory tak vysoké, že se farmářům nevyplácí. Letos bylo vykrmeno pouze 125 tisíc těchto ptáků, což je o 26 procent méně než v předchozím roce. Jedná se o sezonní odvětví, kterým se zabývají zejména menší chovatelé.

Zatímco v minulých letech ptačí chřipka výrazně ovlivnila chovy drůbeže a tím i počet vykrmených hus a kachen, letos hlavní obavu chovatelů představují náklady a následný prodej. Podle informací Agrární komory stojí na pultech chlazená husa domácího původu od 250 korun za kilogram. Následně lidé zaplatí víc i v restauracích. Ve větších městech se za porci včetně přílohy pohybuje kolem 500 korun a za celou husu zákazníci zaplatí i více než dva a půl tisíce korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

GhDmLgxWgAAPZcp
Domácí

VIDEO: Tragédie na narozeninové oslavě. Výbuch v Mostě zabil šest lidí

basis-boter-819x1024
Zahraniční Zajímavosti

Jezte jehličí, radí belgický Gent na webu. Úřady před tím ale varují

Krevety v tempuře.
Světové dny Jídlo

Den tempury

Karlovy_Vary_výletní_restaurace_Jelení_skok
Domácí

Na Jelením skoku už si nic k pití nedáte. Karlovy Vary oblíbenou restauraci zavřely