středa 24. dubna 2024

Zdvižený prostředníček používal už Caligula, zjistil projekt Ptejte se knihovny

Je možné slyšet trávu růst? Jak se rodí mořské panny? Kde má Krteček záchod? Kdy se poprvé objevilo gesto vztyčeného prostředníčku? Jak se rodí čerti? Jak dlouho spí ptáci? To jsou jen některé z dotazů na webu Ptejte se knihovny.

131342_660187777338062_482004515_o

Příprava odpovědi na dotaz na webu Ptejte se knihovny.
Zdroj: ptejteseknihovny.cz

  • Příprava odpovědi na dotaz na webu Ptejte se knihovny.
  • Zdroj: ptejteseknihovny.cz

„V knihovnách najdete pracovníky, kteří jsou specialisty na vyhledávací služby, mají přístupy k novým databázím a pomohou vám najít odpověď na vaše dotazy,“ uvádí se na webu projektu.

Pracovníci několika desítek knihoven odpovídají na stručné konkrétní otázky do 48 hodin. V případě velmi složitých dotazů se s tazatelem dohodnou na nejbližším možném termínu odpovědi.

Od roku 2002 odpověděli knihovníci na 70 tisíc otázek.

Na webu je kompletní archív dotazů od roku 2007, vyhledávat mezi nimi lze chronologicky, podle oboru a nechybí ani Dotaz týdne a Dotaz roku. V roce 2019 byl nejlepší dotaz roku na stáří gesta zdviženého prostředníčku.

„Gesto vztyčeného prostředníku patří pravděpodobně k nejstarším gestům. Písemné zmínky o něm můžeme nalézt již v antických hrách a dalších písemnostech. Je možné, že se používalo ještě dříve, pouze se o tom nedochovaly žádné písemné zprávy. Poměrně hojně se gesto zmiňuje v římském období, kdy jej vedle běžného obyvatelstva používali i římští legionáři a císaři, například Caligula,“ píše se v odpovědi.

Související

01-St-Pauls-Airbnb-Bedroom-Credit-Simone-Morciano
Zahraniční

Dva lidé můžou strávit noc v tajné knihovně londýnské katedrály

LOWITUV_MLYN
Domácí

Barokní mlýn v Libni se otevřel veřejnosti. Je v něm knihovna i kulturní sál

Knihovna Halenkovice
Domácí

Knihovnou roku se staly Halenkovice

bible
Zahraniční

Bible je prý příliš násilná a vulgární, proto mizí ze školních knihoven v Utahu