neděle 8. září 2024

Zdražují brambory, jablka i jogurty

Ceny potravin v Česku stoupají. Nejvíce zdražily brambory a jogurty.

brambory

Ilustrační foto.
Zdroj: StockVault

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: StockVault

Ceny potravin v Česku v červnu oproti květnu většinou vzrostly, jak informuje Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce zdražily brambory, bílý jogurt a jablka. Tyto potraviny stály více i ve srovnání s lednem. Přestože ceny v meziměsíčním srovnání vzrostly, meziročně došlo ke zlevnění. Nejvíce klesly ceny vajec, mouky a cukru, více než o pětinu.

Kilo brambor zdražilo v červnu o 16,4 procent na 32,61 korun, což je nejvíce od začátku roku. Bílý jogurt zdražil o necelých devět procent na 11,57 koruny, jablka o 4,19 procent na 39 korun a kilogram eidamu o 2,84 procent na 183,95 koruny.

Naopak meziročně kromě vajec, mouky a cukru výrazněji zlevnil litr mléka, a to o necelých dvanáct procent na 24,36 koruny. Výrobní ceny v zemědělství klesly čtrnáctý měsíc po sobě, ale pokles se zpomalil. V rostlinné výrobě klesly ceny o 12,6 procent, v živočišné o 1,4 procenta. Tento vývoj podle analytiků nenaznačuje důvod pro zdražení potravin. Meziroční inflace v červnu zpomalila na dvě procenta, v květnu činila 2,6 procent.

Autor: Šimon Mitro

Související

online nakupování
Ekonomika

Maloobchodní tržby rostou osmý měsíc v řadě

třída
Domácí Školství

Počet studentů středních škol stoupá, mladších žáků naopak ubývá

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika mírně posílila

olivový olej
Ekonomika Jídlo

Španělské supermarkety uměle navyšují ceny olivového oleje