Opětovné zvyšování cen potravin, ženou nahoru zelené předpisy. Alespoň tak to tvrdí Potravinářská komora ČR, která upozorňuje, že současné zdražování je pouze začátek. Přestože obchodníci varují před hysterií, skutečností je, že ceny opravdu rostou. Meziročně kilogram vepřového masa zdražil průměrně o 10 korun na kilogramu, hovězího o dvacet a kilogram másla dokonce o 50 korun. V praxi to vypadá tak, že běžnou kostku másla dnes obchodníci nabízejí za 70 až 80 korun.
Potravinářská komora ČR: Hrozí růst cen potravin, viníkem je hlavně evropská zelená transformace https://t.co/18Ldj6hBSU
— IPG (@InfoProfiGroup) October 10, 2024
Podle vedení Potravinářské komory kladou tyto evropské předpisy, které mají za cíl snížit uhlíkovou stopu, větší zátěž na administrativu a zvedají se i výrobní náklady potravin, což se negativně promítne na jejich ceně. A nejedná se jen o Českou republiku, ale i další země Evropské unie. Hrozí proto, že výroba potravin se přesune do státu mimo ni.
Prostor pro snižování cen potravin nevidí ani ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Rovněž ekonomové tvrdí, že ceny se už na původní, tedy předinflační, úroveň nevrátí.
Když se podíváte na aktuální data, tak zdražilo především máslo (kvůli malé tučnosti mléka v horkém létě) a mléko. Ale zároveň vidíme, jak se potravinářská komora snaží avizovat, že se bude zdražovat...
— Tomáš Prouza (@ProuzaTomas) October 10, 2024